Svijet

U Beču privremeno otvorene dodatne ulice za pješake samo s jednim ciljem

Bečka gradska uprava odlučila je dodatno olakšati život u Beču za vrijeme pandemije koronavirusa. Tako su od 10. aprila postavljene četiri privremene “zone susreta”.

Beč - Interwiew

“Zone susreta” (njem. Begegnungszone) uvedene su s ciljem poboljšanja kvalitete javnog prostora.

Prednost zona je zajedničko korištenje prostora svih učesnika u saobraćaju koji podliježu ograničenju brzine od najviše 20 kilometara na sat. Zone za učesnike primjenjuju koncept “bez pravila” i oslanjaju se na komunikaciju, individualnu odgovornost i međusobno uvažavanje. Najveća takva “zona susreta” u Beču je poznata trgovačka ulica Mariahilfer, prenosi “Klix“.

Nove zone su ograničene do početka maja otvorene su u okruzima Landstrasse, Ottakring i Währing. U toku sedmice će se otvoriti u Leopoldstadt, Wieden, Margareten, Neubau i Favoriten.

Na ulazu i izlazu ulica nalaze se posebni znakovi na kojima je jasno prikazano ograničenje brzine za automobile. Cilj ove mjere je pješacima omogućiti lakše održavanje socijalne distance.

Ovim pristupom su se pozabavili i stručnjaci za prostorno planiranje sa Tehničkog univerziteta u Beču (TU Wien). Oni su filtrirali ulice čiji su trotoari toliko uski da se preporučeni sigurnosni razmak od najmanje jednog metra ne može izvesti, a s druge strane su obratili pažnju na područja u kojima žive ljudi sa preko 65 godina starosti, predstavnici rizične grupacije.

Istraživanje je pokazalo da u gotovo svim okruzima postoje kritične tačke (na karti prikazane pink bojom). Prilagođavanje saobraćaja pješacima je pogotovo na tim kritičnim tačkama izuzetno značajno.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh