Svijet

CEFTA: Hrani i lijekovima prvenstvo prolaza

Zemlje Centralnoevropskog trgovinskog sporazuma ( CEFTA) odobrile su listu osnovnih roba kojima treba dati prednost kada je riječ o prekograničnom transportu kako bi se obezbijedilo adekvatno snabdijevanje u uslovima krize COVID19.

kamion - Fokus.ba

U pitanju su hrana i medicinska oprema koji će ubuduće imati prvenstvo prolaza na tzv “zelnim koridorima” uspostavljenim u cilju efikasnijeg transporta i bržeg prelaska granica za svu robu.

“Zeleni koridori” podrazumijevaju ubrzane pravne i zdravstvene procedure na određenim graničnim prelazima koji će biti otvoreni za trasport robe 24 sata sedam dana u nedjelji.

Najava dolaska robe na granične prelaze obavljaće se preko Sistema elektronske razmene podataka između carinskih uprava u okviru CEFTA, prenosi Tanjug.

Iz Sekretarijata CEFTA u Briselu kažu da će koncept “zelenih koridora” početi da se primjenjuje od 13. aprila.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh