Svijet

Stvari koje pogoršavaju koronavirus: Zašto je Boris Johnson završio na intenzivnoj njezi 11 dana poslije prvih simptoma

I zašto je morao da bude prebačen na odjeljenje intenzivne njege?

Boris Johnson - Screenshot/YouTube

Zašto je zdrav muškarac, bez pridruženih bolesti, mlađi od najčešće označene rizične dobi, obolio od korona virusa i sa vrlo blagim simptomima smješten u kućnu samoizolaciju ipak razvio tešku kliničku sliku?

I zašto je morao da bude prebačen na odjeljenje intenzivne njege?

To su pitanja koja zanimaju sve otkako je Britanski premijer Boris Johnson (55) primljen hitno u bolnicu.

Naime, on je 6. aprila 2020. godine, u večernjim satima, stigao na intenzivnu njegu u bolnicu “St Thomas'” u Londonu. Stanje mu se, kako prenose britanski mediji, pogoršalo u roku od dva sata, piše “Blic“.

On je, kako prenose mediji, u 17h kao i uvijek radio od kuće, da bi u 19h u bio prebačen na odjeljenje intenzivne njege. “Dejli Mejl” piše da je tamo prebačen zbog strahovanja ljekara da bi mogao da mu zatreba respirator, ukoliko mu se problemi sa disanjem dodatno pogoršaju.

U međuvremenu, njegove obaveze delegirane su Dominiku Rabu, državnom sekretaru za spoljne i poslove Komonvelta.

Borisu Johnsonu je testiranjem potvrđen korona virus prije 11 dana, otkad je u samoizolaciji i obaveze je obavljao od kuće.

Kako saznaje “CBS” od svojih izvora, “premijer je bio svjestan, a prije nego što je i primljen na intenzivnu njegu, dobio je kiseonik budući da je imao problema sa disanjem”.

Izvor tvrdi i da premijer nije smješten na respirator i da je u bolnicu prebačen iz predostrožnosti, ukoliko dođe do pogoršanja stanja i zatreba mu respirator.

Samo par sati prije nego što je Boris Johnson primljen u bolnicu, Dominik Rab izjavio je da se “Boris Johnson oseća dovoljno dobro da može da vodi državu”.

– Na posmatranju je i nastavlja da vodi vladu – izjavio je Rab, koji je na kraju morao da preuzme dužnosti premijera.

Inače, Boris Johnson se na Tviteru posljednji put oglasio 3. aprila, kada je poručio da se oporavlja.

– Nažalost i dalje imam jedan simptom, temperaturu, tako da u skladu sa preporukama, moram da ostanem u samoizolaciji dok to ne prođe – poručio je tada.

Britanski mediji se dan kasnije po njegovom prijemu na intenzivnu njegu bave pitanjem opšteg zdravlja svog premijera, piše “Lepa & Srećna“.

Dva faktora se izdvajaju kao potencijalno opasna.

Prvi je pitanje gojaznosti britanskog premijera.

Naime, poslije perioda odlične fizičke kondicije i redovnog treninga po kojem je Johnson bio “najpoznatiji biciklista Velike Britanije”, uslijedila mu je zabrana voženja bicikla zbog bezbjednosnih razloga od 2016. godine. Mada se spominje da je nastavio sa treningom, trčao i bavio se tenisom, činjenica je da je njegova kilaža počela da raste. Zbog problema sa koljenima, počeo je da izbjegava i trčanje.

Nutricionisti smatraju da je stil života, povezan sa čestim putovanjima, doprinio nepravilnoj ishrani.

Johnson, inače, nije bio pušač i pio je umjereno.

Drugi problem je njegovo ponašanje u samoizolaciji.

Smatra se da je previše radio i premalo spavao, dok se svim oboljelima od korona virusa savjetuje isključivo odmaranje i dugi periodi sna u toku kojeg se tijelo regeneriše i priprema na borbu sa virusom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh