Svijet

Dobrovoljni test na koronavirus u Grčkoj košta od 120 do 300 eura

Cijena dobrovoljnog testiranja na koronavirus u Grčkoj kreće se od 120 eura – ne računajući cijenu pregleda ljekara, i dostiže i 300 eura, uključujući pregled, objavili su grčki mediji.

No image - Haber.ba

Poređenja radi, test za sezonski grip košta od deset eura – ne računajući cijenu pregleda ljekara, a može dostići 70 eura, uz cijenu pregleda.

Razlog za testiranje na novi kronavirus tehnički nazvan ‘SARS-CoV-2’ je ako se putovalo ili bilo u kontaktu s nekim ko je nedavno putovao u endemsko područje (Kina, Japan, Hong Kong, Singapur, Južna Koreja, Iran i Sjeverna Italija), ili ako se pripada grupi visokog rizika od infekcije, kao što su zdravstveni radnici.

Procedura za dobrovoljno testiranje na novi koronavirus u Grčkoj počinje pozivom na telefon Nacionalne zdravstvene organizacije.

Tu treba prijaviti historiju putovanja ili kontakata, i bilo kakve alarmantne simptome (curenje iz nosa, suh kašalj, povišena temperatura, kratak dah, bolovi u zglobovima i mišićima), na osnovu čega se dobijaju uputstva za odlazak u neku od 15 referentnih bolnica radi testa, prenosi “NAP“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh