Svijet

Ljekar koji je upozoravao na koronavirus ipak nije mrtav, kineski mediji demantovali sami sebe

Kineski mediji su promijenili izvještaj da je od zaraze koronavirusom preminuo ljekar koji je od početka govorio i upozoravao na njegovo širenje.

No image - Haber.ba

Kako piše “BBC“, Kineski Global Times danas je objavio vijest da je ljekar Li Wenliang (34) umro u Wuhanu, ali su nakon toga sami sebe demantovali i objavili da je živ. Pojasnili su da je njegovo srce prestalo kucati u 21:30 po lokalnom vremenu, ali da su ga nakon reanimacije doktori uspjeli vratiti u život. Međutim, trenutno je u kritičnom zdravstvenom stanju.

“Daily Daily” je danas ranije također objavio na Twitteru da je smrt ljekara Lija izazvala “nacionalnu tugu”.

Nakon natpisa o smrti kineskih medija, brojni svjetski mediji su prenijeli tu informaciju, te je i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zbog toga uputila saučešće i izrazila žaljenje na Twitteru.

Ljekar Li je upozorio kolege na virus 30. decembra, ali policija mu je rekla da prestane širiti lažne informacije.

Simptomi koronavirusa ukazuju na akutnu respiratornu infekciju, a obično počinju temperaturom, praćenom suhim kašljem.

Većina žrtava koronavirusa starija je od 60 godina ili su imala druge zdravstvene probleme, navode kineske zdravstvene vlasti. Medicinska historija ljekara Lija nije poznata.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh