Svijet

Facebooku i Twitteru prijeti kazna u Rusiji

Rusko nadzorno tijelo za telekomunikacije i masovne medije Roskomnadzor pokrenulo je administrativni postupak protiv kompanija Facebook i Twitter jer nisu pružile informacije o postavljanju svojih servisa s podacima korisnika na teritoriji Rusije, saopštio je danas portparol tog tijela.

No image - Haber.ba

Facebooku i Twitteru mogla bi da bude propisana kazna od jednog do šest miliona rubalja (15.000 do 94.000 dolara), a Roskomnadzor će dokumentaciju predati sudu u roku od tri radna dana, prenosi Tass.

“Te dvije komnpanije nisu u predviđenom roku predale izvještaje o saglasnosti sa zahtjevom da postave servere s podacima ruskih korisnika u Ruskoj Federacij”, rekao je portparol.

On je dodao da je predstavnik Twittera prisustvovao potpisivanju protokola, dok predstavnik Facebooka nije bio prisutan.

Roskomnadzor je Facebooku i Twitteru u decembru 2018. godine uputio zahtev da svoje servere s podacima ruskih korisnika postave na teritoriji Rusije, ali do sada nije dobio nikakav odgovor od tih kompanija.

U januaru prošle godine Roskomnadzor je pokrenuo administrativni postupak protv tih društvenih mreža i one su kažnjene sa po 3.000 rubalja (50 dolara).

Kasnije je saopšteno da je tom kompanijama naloženo da postave svoje baze podataka u roku od devet mjeseci.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u decembru prošle godine zakon kojim su predviđene višemilionske kazne za kompanije koije odbiju da postave baze podataka ruskih korisnika na teritoriji te zemlje, prenose “Nezavisne“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh