Svijet

WHO zbog koronavirusa proglasio globalnu zdravstvenu krizu

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je danas zbog koronavirusa globalnu zdravstvenu krizu.

Koronavirus - Avaz.ba

Kinesko nacionalno povjerenstvo za zdravlje saopštilo je jutros da je ukupan broj potvrđenih smrtnih slučajeva od zaraze koronavirusom do kraja dana u srijedu porastao za 39, na 171, dok je broj zaraženih porastao za preko 1700 zabilježenih slučajeva.

Do kraja dana u srijedu potvrđeno je ukupno 8000 slučajeva zaraze koronavirusom, uz još 12.167 suspektnih, priopćilo je povjerenstvo. Od toga 1239 ljudi nalazi se u kritičnom stanju. Od 170 dosadašnjih smrtnih slučajeva, 162 su zabilježena u epicentru epidemije, u provinciji Hubei. Virus, koji je u međuvremenu zahvatio cijelu zemlju, proširio se širom svijeta pa je tako 70 slučajeva zaraze zabilježeno u više od 20 zemalja, među kojima i u Japanu, Njemačkoj, Francuskoj, Tajvanu i Vijetnamu.

U SAD-u je zabilježen prvi slučaj prenošenja virusa s osobe na osobu. Radi se o paru iz Chicaga. Muškarac je doputovao iz Kine, dok supruga nije bila u Kini. Muškarac je virus prenio na svoju suprugu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh