Svijet

Oluja Gloria u Španiji odnijela 13 života

Broj žrtava oluje Gloria u Španiji je porastao je na 13, a četiri osobe se vode kao nestale dok snažno nevrijeme pogađa istok zemlje.

No image - Haber.ba

Najgore su prošli Balearski otoci i istočni regioni, uključujući Kataloniju i Valenciju.

Oluja je praćena vjetrom koji je puhao brzinom većom od 140 kilometara na sat, a talasi su bili viši od 10 metara. Pale su velike količine snijega i kiše, što je blokiralo saobraćaj i infrastrukturu.

Morska voda nanijela je veliku štetu u priobalnim gradovima, dok su obilne kiše izazvale bojazan da će se rijeke izliti iz korita i poplaviti okolna područja.

U Valenciji je u nekim dijelovima palo više od 80 centimetara snijega.

Kako javlja Meteo France, širom Pirineja na snazi su posebne mjere zbog mogućnosti poplava, koje su već zatvorile više puteva, a nekoliko mjesta je evakuisano.

Posljednji u nizu smrtnih slučajeva desio se u gradu L’Ametlla de Maru gdje je stradao ribar.

Španski premijer Pedro Sanchez u četvrtak je posjetio pogođena područja Katalonije i sazvao hitan sastanak članova kabineta. Regionalni premijer Valencije Ximo Puig je zatražio hitne poteze centralne vlade kako bi se područje što prije oporavilo uoči turističke sezone.

Ako se udruže javni i privatni sektor, možemo napredovati. Tužni smo zbog ove katastrofe i oporavak će biti vrlo težak, ali mi to možemo savladati“, poručio je Puig na sajmu turizma u Madridu, prenosi “Srna”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh