Svijet

Zbog koronavirusa vanredne mjere u velikim gradovima

Broj žrtava koronavirusa porastao je na 25, a u bolnicama je zbrinuto i najmanje 600 oboljelih.

No image - Haber.ba

Još dva kineska grada u četvrtak su odredila vanredne mjere čiji je cilj spriječiti daljnje širenje epidemije koronavirusa koji je već doveo do sličnih mjera u Wuhanu, gradu iz kojeg je zaraza krenula, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Navodi se da je broj žrtava virusa porastao na 25, dok je potvrđeno približno 600 slučajeva oboljelih.

Željeznički saobraćaj u Huanggangu, gradu sa 7,5 miliona stanovnika 70 kilometara istočno od Wuhana, bit će prekinut do daljnjeg krajem dana, objavio je ured gradonačelnika. Vlasti kažu da će od 17 sati (ponoć po srednjoevropskom vremenu) zaustaviti saobraćaj vozova i autobusa.

Zatvorena su i kina, pozorišta i internetski kafići, a od stanovnika je zatraženo da ne napuštaju grad osim u vanrednim okolnostima.

Grad Huanggang saopćio je da je zabilježeno 12 slučajeva zaraze od ponedjeljka. Još jedan grad u tom području, Ezhou, u četvrtak je objavio da zatvara svoje željezničke stanice.

Blokada Wuhana
Prije njih to je učinio Wuhan, koji je uveo stroga saobraćajna ograničenja.

Zatvoreni su aerodromi i željezničke stanice, a autobusi koji saobraćaju na duže relacije, linije podzemne željeznice i trajektne službe u tom gradu s 11 miliona stanovnika prestale su s radom u 10 sati, prenosi državna televizija CCTV. Tako je prekinut saobraćaj unutar grada, kao i saobraćajne veze s ostatkom svijeta.

Vlasti nisu objavile nikakve zabrane saobraćaja za privatna vozila, ali je jedna stanovnica rekla za Reuters da nije mogla izaći iz grada jer je policija blokirala autoput kojim je namjeravala voziti.

Strahuje se da bi broj oboljelih mogao porasti u nadolazećim danima, kad se očekuje da će milioni ljudi otputovati iz velikih gradova, poput Wuhana, porodicama na slavlje povodom lunarne Nove godine, koja počinje u subotu.

Hiljade sa simptomima
Stručnjaci Imperial Collegea iz Londona procijenili su kako je simptome bolesti do 18. januara razvilo 4.000 osoba. Slučajevi zaraženih još su prijavljeni u Japanu, na Filipinima, u Južnoj Koreji, u Singapuru, na Tajvanu, Tajlandu i u SAD-u, kao i u kineskim upravnim regijama Hong Kongu i Makau.

Razvoj vakcine protiv novog koronavirusa trajat će najmanje godinu dana, objavio je u četvrtak Globalni savez za cjepiva i imunizaciju (GAVI). Direktor GAVI-ja Seth Berkley rekao je kako stručnjaci ne znaju dovoljno o epidemiologiji nove bolesti da bi mogli valjano procijeniti rizik u ovom trenutku.

„Dobra vijest je da su naučnici već sekvencionirali i objavili genom virusa što je omogućilo da nekoliko organizacija u svijetu počne rad na cjepivu“, rekao je on za njemačku agenciju dpa.

Vakcine koje bi štitile od koronavirusa puno je jednostavnije razviti od onih za bolesti poput malarije ili HIV-a, dodao je.

Berkley je kazao kako će ipak „trebati mjeseci prije nego se provedu prva klinička ispitivanja i najmanje godina dana prije nego bi vakcina mogla biti dostupna za upotrebu“.

Otkazani događaji u Pekingu
Kako se navodi, zasad ne postoji vakcina protiv nove virusne infekcije, koja može uzrokovati i upalu pluća i koja se može prenositi sa čovjeka na čovjeka.

Iako se još ne zna uzrok pojave virusa, Svjetska zdravstvena organizacija navodi da je primarni izvor vjerovatno životinja.

Kineski glavni grad Peking otkazao je velike javne događaje, uključujući dva poznata novogodišnja sajma, dok vlasti pokušavaju suzbiti širenje smrtonosnog koronavirusa, objavili su državni mediji.

Istovremeno, Kineska državna željeznička grupa rekla je da će putnici moći dobiti puni povrat novca za kupljene karte širom države počevši od petka,prenosi Aljazeera


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh