Svijet

Otkriven izvor zaraze koronavirusa: Dvije životinje su prenosioci

Ukupan broj zaraženih od koronavirusa porastao je na 571. Vlasti kineskog grada Vuhan, gdje se virus pojavio, suspendirale su sav odlazni avionski i željeznički saobraćaj.

No image - Haber.ba

Dok cijeli svijet uvodi dodatne mjere i kontrole na aerodromima i graničnim prijelazima, u međuvremenu, otkriveno je da bi izvor novog koronavirusa mogle biti zmije – kineska kobra i kineski krait.

Zmija poznata kao kineski krait ili tajvanski krait izrazito je otrovna vrsta zmije koja se nalazi u većem dijelu središnje i južne Kine i jugoistočne Azije. Bolest je prvi put prijavljena u kineskom gradu Vuhan u decembru 2019., a otad se naglo širila. Otad su zaraženi putnici iz Vuhana zarazili mnoge u Kini, ali i u drugim zemljama, uključujući i SAD.

Istraživači su koristili analizu proteinskih kodova i uporedili ih s proteinskim kodovima koronavirusa koji se nalazi u različitim životinjama, poput ptica, zmija, ježeva i šišmiša, a otkrili su da su proteinski kodovi koronavirusa pronađenog kod ljudi najsličniji onima koji su pronađeni kod zmija.

Zmije često love divljač, a prema nekim izvještajima, i zmije su se prodavale na lokalnoj pijaci morske hrane u Vuhanu, što povećava mogućnost da je virus možda prešao s domaćina – šišmiša, na zmije, a zatim i na ljude, što je dovelo do širenja virusa.

U početku se činilo da se bolest proširila samo sa životinja na ljude, a zaključak stručnjaka bio je kako postoje dokazi o “ograničenom” prenošenju s čovjeka na čovjeka, ali situacija se promijenila.

Sada se pojavljuje sve više slučajeva među ljudima koji nisu bili izloženi zaraženim životinjama, a bolest se javlja i među članovima porodica i kod medicinskog osoblja koje brine o zaraženim pacijentima.

Da bi prešli sa životinja na ljude, virusi se moraju prilagoditi odnosno steći sposobnost napada na ljudske ćelije, izbjeći imunološki sistem, razmnožiti se unutar organizama i imati mogućnost širenja, prenosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh