Svijet

Jedinstvena na svijetu: Džamija koja skriva iznenađenje u duginim bojama

Gradnja džamije trajala je 12 godina, a završena je 1888. godine po naredbi širaskog velikana Mirze Hasana Ali-hana, zvanog Nasir al-Mulk.

No image - Haber.ba

Iako izvana izgleda kao svaka druga džamija u Iranu, Nasir al-Mulk u Shirazu prepuna je iznenađenja. Nazivaju je ružičastom džamijom, no zapravo je riječ o koloritnom čudu u svim duginim bojama, piše “Punkufer“.

Kada jutarnje sunce dodirne prekrasne vitraje, kreira se kaleidoskopski učinak po zidovima i perzijskim tepisima ove džamije te ostavlja bez daha sve posjetitelje bez obzira na vjeru.

Gradnja džamije trajala je 12 godina, a završena je 1888. godine po naredbi širaskog velikana Mirze Hasana Ali-hana, zvanog Nasir al-Mulk.

Unikatan dizajn i prekrasna paleta boja čine ovo mjesto mirnim mjestom za molitvu, ali i mjesto koje je u posljednje vrijeme postalo nezaobilazna stanica u Iranu za snimanje selfieja.

Kako izgleda džamija u jutarnjim satima, pogledajte u videu Great Big Storyja.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh