Svijet

UN: SAD, Britanija i Francuska možda saučesnici u zločinima u Jemenu

Amerika, Velika Britanija i Francuska možda su saučesnici u ratnim zločinima počinjenim u Jemenu, jer su naoružavali i pružali obavještajne podatke i logistiku koaliciji predvođenom Saudijskom Arabijom kojom su u sklopu ratne taktike izgladnjivani civili, saopšteno je danas iz UN.

Istražioci UN preporučili su da sve države uvedu zabranu prebacivanja naoružanja zaraćenim stranama kako ne bi mogle da ih koriste za teže prekršaje.

“Jasno je da je neprestana isporuka naoružanja stranama u sukobu produžila rat i time patnje naroda Jemena. Zato od svih zemalja članica tražim da više ne isporučuju oružje zaraćenim stranama”, rekla je stručnjak iz nezavisnog panela UN Melisa Park.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, koje su glavne u koaliciji u borbu protiv pokreta Huta pod čijom je kontrolom prijestonica Jemena, najveći su kupci američkog, britanskog i francuskog naoružanja.

Stručnjaci su sastavili tajnu listu osumnjičenih ratnih zločinaca. Istražioci su otkrili da su zločini vršeni na obje strane dok je ukazano na ulogu zapadnih zemalja koje su podržavale arapske države i Iran koji je bio na strani Huta.

U izvještaju UN optužuje se koalicija protiv Huta predvođena Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima za ubistva civila u vazdušnim udarima i namjerno uskraćivanje hrane u Jemenu. U saopštenju se ističe da su i Huti granatirali naselja, angažovali djecu-vojnike i “često su vršili opsade”.

Huti su izbacili jemensku administraciju iz Sane 2014. godine. Saudijska Arabija i ostale zemlje u koaliciji reagovali su naredne godine kako bi na vlast vratili svrgnutu administraciju, piše “Srna”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh