Svijet

Velika Britanija zbog Brexita ulazi u recesiju, funta gubi vrijednost

Velika Britanija će ući u recesiju u slučaju da izađe iz Evropske unije bez dogovora, saopštila je britanska Kancelarija za budžetsku odgovornost (OBR).

Odnosi EU i Velike Britanije - N1info.com

“Velika Britanija će ući u recesiju u četvrtom tromjesečju 2019. godine, koja će trajati godinu dana. BDP će pasti 2,1 posto”, navodi se u izvještaju Kancelarije koji je danas objavljen.

Britanska funta će izgubiti 10 posto vrijednosti odmah po izlasku, 31. oktobra, ukoliko on bude bez dogovora, navela je kancelarija.

Kako se navodi, povećana nesigurnost i smanjeno povjerenje odvratiće investicije, a više trgovinske barijere sa EU opteretiće izvoz.

Britanija treba da napusti EU 31. oktobra, ali je Parlament odbacio sporazum o razlazu sa evropskim blokom. Boris Johnson i Jerremy Hunt dva kandidata za novog premijera umesto Therese May, rekli su da će izaći iz EU i bez sporazuma, ako evropski blok ne bude želio ponovo da pregovara o tom dokumentu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh