Svijet

Zbog jedne Erdoganove izjave porasla vrijednost turske lire

Turska lira porasla je za skoro 1,0 posto nakon izjave Recepa Tayyipa Erdogana da je Donald Trump obećao da neće biti sankcija zbog kupovine ruskog S-400.

No image - Haber.ba

Lira se trgovala jutros po kursu od 5,7380 za dolar, ojačavši sa nivoa od 5,7875 koji je zabilježen u petak prije sastanka Erdogana i Trumpa na samitu G20 u Japanu minulog vikenda.

NATO saveznici, Turska i SAD, zaoštrili su odnose zbog turske kupovine sistema ruskog S-400, pri čemu je Washington zaprijetio sankcijama Ankari ukoliko dođe do isporuke. Spor je uzrokovao zabrinutost investitora, koji su vršili pritisak na liru.

Sjedinjene Države tvrde da kupovina S-400 ugrožava njihove borbene avione Lokid Martin F-35, čiji je Turska i proizvođač i kupac, navodi “Tanjug”.

Washington je fomalno započeo proces isključivanja Turske iz programa F-35, obustavljajući obuku turskih pilota u SAD-u.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh