Svijet

Trump i Putin će se sastati u Japanu

Ruski predsjednik Vladimir Putin i američki predsjednik Donald Trump sastat će se na marginama G20 samita 28. juna u japanskom gradu Osaki. Ovo će biti prvi zvanični sastanak ova dva lidera u posljednjih godinu dana.

Vladimir Putin i Donald Trump - Blic.rs

Sastanak će biti održan u momentu velikih tenzija Washingtona i Teherana. Trump je ranije prijetio osvetničkim napadima na Iran nakon što ih je optužio za napade na dva naftna tankera, dok je Iran, s druge strane, kriv za obaranje američki dron za nadzor.

Teheran je odbacio optužbe za napade na tankere a za američki dron su saopštili da je letio u iranskom vazdušnom prostoru.

Prema podacima koje Kremlj ima o sastanku, lideri će razgovarati i o sporazumima o oružju za koje su Trump i Putin prijetili da će napustiti.

Iz Kremlja su također saopštili da će lideri najvjerovatnije razgovarati o “problemima strateške stabilnosti, brojnim regionalnim konfliktima” uključujući Sirju, Venecuelu i Iran.

Iz Washingtona još uvijek nije stigla potvrda o sastanku.

“Ovo nije formalni samit ali se očekuje da će razgovor biti fokusiran primarno na regionalna sigurnosna pitanja, uključujući Iran, Ukrajinu, Siriju, Bliski istok”, rekao je zvaničnik američike administracije, javlja Reuters.

Trump je prošle sedmice saopštio da se planira sastati sa Putinom tokom G20 samita u Japanu, piše “Radio Slobodna Evropa“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh