Svijet

Stanovnici japanskog gradića razgovaraju s mrtvima

U gradiću Otsuchi gdje je 2..000 stanovnika nestalo u cunamiju koji je 2011. pogodio Japan, postavljen je “telefon za tugu” koji pomaže preživjelima da razgovaraju s onima kojih više nema.

Japan, cunami - Nezavisne.com

Stanovnik toga gradića na sjeveru Japan oplakivao je rođaka koji je umro prije prirodne katastrofe 2011. i na um mu je pala zamisao da u svoj vrt postavi staru telefonsku govornicu s aparatom kakav se danas više ne koristi, brojčanikom na okretaje.

Kada bi ga savladala tuga, on bi “okrenuo” broj svoga rođaka i govorio u slušalicu, a njegove bi “riječi odnosio vjetar”.

Nakon što je cunami pogodio grad, takva se praksa žalovanja proširila i danas mnogi Japanci stižu u Otsuchi i pozivaju broj svojih najmilijih, a riječi im “odnosi vjetar”, piše BBC, prenosi Hina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh