Svijet

Otvara se zabranjena ruta: Najveće jezero svijeta postaje novi turistički hit

Jedna od najstarijih ruskih kompanija za krstarenja priprema Petra Velikog, luksuzni brod za krstarenja s 155 kabina u koje stane 310 putnika. Datumi plovidbe još nisu poznati, ali je planirano da se brod otisne ovog ljeta.

Kaspijsko jezero - Punkufer.dnevnik.hr

Oni koje krstarenja norveškim fjordovima, Mediteranom ili jugom Afrike ostavljaju ravnodušnima mogli bi se zainteresirati za novu rutu koja prolazi nekim od turistički zatvorenijim zemljama. Pet zemalja koje dijele prostor (Azerbajdžan, Rusija, Kazahstan, Turkmenistan i Iran) dugo se nisu mogli ni dogovoriti da li je ta oaza kavijara i nafte more ili jezero, prenosi “Punkufer“.

Razlog je politički jer prema međunarodnim zakonima, piše “CNN”, ako je riječ o moru teritorij se dijeli prema veličini obale pojedine zemlje. U slučaju da se radi o jezeru onda svaka zemlja dobiva jednak dio.

Prošle godine okupili su se čelnici pet zemalja kako bi u Aktauu podijelili morske milje, kao i usuglasili se o prostoru zajedničkih voda. Time su vode postale otvorene za nove turističke mogućnosti, uključujući i krstarenja.

Jedna od najstarijih ruskih kompanija za krstarenja (Moscow River Shipping Company) priprema Petra Velikog, luksuzni brod za krstarenja s 155 kabina u koje stane 310 putnika. Datumi plovidbe još nisu poznati, ali je planirano da se brod otisne ovog ljeta.

Baku, glavni grad Azerbajdžana bi trebao biti bazna luka luksuznog krstarenja po jezeru veličine Japana, a putnici će moći uživati u ljepotama drevnog grada Derbenta na jugu Rusije, pustinji na istočnoj obali mora i iranskoj ‘rivijeri’.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh