Svijet

Devet osoba poginulo u rudniku zlata u Zimbabveu

Najmanje devet ilegalnih rudara poginulo je u Zimbabveu u eksplozijama u rudniku zlata u mjestu Mazowe, sjeverno od glavnog grada, objavila je lokalna policija.

Divlji rudnik - Doznajemo.com

“Potvrđujemo da je osam osoba poginulo u nedjelju navečer na rudniku Jumbo u Mazoweu, dok je još jedna osoba umrla kasnije”, rekao je glasnogovornik policije Paul Nyathi, prenosi AFP.

Provodi se istraga kako bi se utvrdilo kako su ušli u rudnik.

Jedna osoba zadobila je prijelome i primljena je u bolnicu, a svjedoci su rekli da ima više ozlijeđenih, rekao je Nyathi.

Vlasnici rudnika, Metallon Corporation, potvrdili su incident i rekli da niko od žrtava nije bio zaposlenik u rudniku, te da se radi o ilegalnom iskopavanju tokom kojeg je došlo do nesreće.

U februaru su poginula najmanje 24 ilegalna rudara, a osam je spašeno nakon što je voda poplavila dva iskorištena kopa u rudarskom gradu Kadoma, prenosi “Fena”.

Nesreće u kojima stradaju ilegalni rudari uobičajene su u Zimbabveu koji ima vrijedna nalazišta platine, dijamanta, zlata, uglja i bakra.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh