Svijet

KRIZA U AUSTRIJI NA VRHUNCU: Kancelar Kurz raspustio Vladu i najavio nove izbore

Austrijski kancelar Sebastin Kurz najavio nove izbore što prije je moguće nakon skandala s vice kancelarom Heinz-Christianom Stracheom.

Sebastian Kurz - Twitter

Kurz je bio više nego jasan poručivši, kako prenosi APA: “Genug ist genug” (Sad bi bilo dosta). Kurz je izjavio kako u današnjim razgovorima s vodstvom Slobodarske stranke koju je dosad vodio Strache nije naišao na dovoljnu razinu razumijevanja da je potrebno išta mijenjati, piše “Slobodna Bosna“.

– Ovakvim ponašanjem Slobodarska stranka šteti reformi i ugledu zemlje. Što je previše, previše je. To je u suprotnosti sa mojim političkim pristupom, rekao je Kurz u izvanrednom obraćanju. Kako prenose austrijski mediji, novi izbori za parlament mogli bi se održati u rujnu ili listopadu. Mogući datumi su 15. i 22. rujna.

Austrijski vicekancelar i čelnik Slobodarske stranke Heinz-Christian Strache podnio je ostavku ranije u subotu nakon objave tajno snimljenog video isječka koji pokazuje da je ruskoj strani nudio pomoć u dobivanju unosnih ugovora u zamjenu za političku potporu svojoj stranci.

Austrijski mediji skandal u koji je umiješan vicekancelar nazivaju afera Ibiza, jer je snimka nastala na Ibizi gdje Strache i njegov suradnik Johann Gudenusom u vili razgovaraju s jednom ženom koja se predstavlja kao bliska rodica ruskog oligarha koji želi uložiti 250 milijuna eura u austrijsko gospodarstvo.

Predsjednik Austrije Alexandar van der Bellen u 20.35 obratit će se austrijskoj javnosti.

U nastavku pogledajte kompomitirajući snimak zbog kojeg je Heinz-Christian Strache podnio ostavku.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh