Svijet

U centru Bleiburga protestvovali i tražili zabranu komemoracije

U centru Bleiburga okupilo se nešto više od stotinu ljudi s porukama da skup u Bleiburgu treba zabraniti, javlja “N1”.

Protest u Bleiburgu - Twitter

Stav antifašističkih udruženja iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Italije je da taj skup podržava ustaštvo i fašizam i da mu u Bleiburgu nije mjesto. Predviđeno je sat i četrdeset minuta govora i programa. Između ostalog, očekuje se i govor Franje Habulina.

Na lokalnom trgu u Bleiburgu, pred oko 150 okupljenih, govornici su zatražili od austrijske vlade da poštuje ustav i evropsku politiku borbe protiv fašizma i neofašizma te da zabrani skup koji bi se trebao održati 18. maja.

“I ove smo se godine okupili da podignemo glas protesta protiv manifestacije što se prodaje kao okupljanje vjernika koji žele odati počast nevino ubijenima nakon završetka Drugoga svjetskog rata, ali ona to nije”, kazao je predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin.

“Okupljanje na Bleiburškom polju nije ništa drugo nego naricanje za propalom ustaškom paradržavom, za pokretom i idejom koji su teško kompromitovali hrvatsko ime i za sobom ostavili krvavi trag”, dodao je Habulin, prenosi “N1“.

Prema njegovim riječima, u toj “prevari aktivno učestvuju i Katolička crkva u Hrvatskoj i hrvatska država”.

“Svaka porodica ima pravo žaliti za svojim ubijenim članom, bez obzira na to ko je on bio i kako ga je snašla smrt. Ali, ni jedna civilizovana evropska država nema pravo učestvovati u komemoriranju propasti naci-fašizma. A bleiburška su okupljanja, uz blagoslov crkve u Hrvatskoj, upravo to”, istakao je.

Protiv skupa na Bleiburgu govorili su i Maria Pajnogač iz Sindikata GPA-djp iz Bleiburga, član državnog sekretarijata Svetalijanskog udruženja partizana Italije Claudio Maderloni, predstavnik Međunarodne federacije boračkih udruženja Franc Wakoung, potpredsjednik Saveza udruženja boraca za vrijednosti NOB Republike Slovenije Marjan Križman, sekretar Saveza koruških partizana Andrej Mohar i drugi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh