Svijet

Kineska državna agencija: Socijalizam najbolji put za iskorjenjivanje siromaštva

Dvije godine do kraja roka kojeg je kineska vlada zadala za potpuno iskorjenjivanje siromaštva u ovoj zemlji ključnu ulogu ima socijalistički sistem, piše državna kineska novinska agencija Xinhua.

Kina - Srbijadanas.com

“Socijalizam znači napredak. Napredak mora služiti zajedničkom prosperitetu za sve”, izjavio je predsjednik Xi Jinping tokom posjete jugozapadnom dijelu zemlje, odnosno gradu pokrajini Chongqing.

Komunistička partija Kine objavila je rat siromaštvu i obećala je 2017. godine da će ga iskorijeniti u svim zaostalim dijelovima zemlje i to do kraja 2020. godine.

Smanjenje siromaštva postalo je tako strateški zadatak za zemlju, piše državna agencija, a vlasti su na svim razinama poduzele korake kako bi se ispunio na vrijeme.

“Kineski socijalistički sistem omogućio je ujedinjenje svih raspoloživih resursa za ostvarenje cilja od početka do kraja, posebno kad je riječ o prihodima. Zahvaljujući mukotrpnom radu, više od 700 miliona Kineza izašlo je iz siromaštva u posljednje četiri decenije, a stopa siromaštva se u ruralnim krajevima smanjila s 97.5 posto u 1978. na 1.7 posto”, piše “Hina”.

Članovi stranke, uključujući vladine službenike, vojnike i visokoobrazovane radnike, poslani su širom države u siromašne krajeve kako bi radili na ostvarenju glavnog vladinog zadatka.

Dvije godine do isteka roka, zemlja se nalazi u kritičnom trenutku završetka najtežeg zadatka svoje kampanje smanjenja siromaštva. Socijalistički sistem nastavit će pokazivati svoju snagu u posljednjim fazama borbe, navodi državna agencija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh