Svijet

Ovaj gradić proglašen je za najbolje mjesto za život u Engleskoj

Engleski Solsberi proglašen je za najbolje mjesto za život u Engleskoj ove godine, piše list Sunday Times.

No image - Haber.ba

Grad je postao poznat širom svijeta nakon trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije, koji su pronađeni bez svijesti u parku u Solsberiju. Britanija je za trovanje Skripaljevih hemijskim agensom optužila Rusiju, prenosi “Srna”.

Žiri je u Solsberiju pronašao ‘pravi duh kolektivizma’, piše list. Prema riječima urednika Helen Dejvis, taj duh je bio posebno primijećen nakon incidenta sa Skripaljevima.

– Ipak, grad je i bez toga ‘veoma privlačan’ i gostoljubiv – rekla je ona.

Ona je podsjetila da se u tom gradu nalazi i poznata katedrala iz 13. vijeka, najbolje škole na jugozapadu zemlje i odlična pijaca. Takođe, grad može da se pohvali dobrim željezničkim vezama i brzim internetom.

– Sa kojim god da se protivnicima suočio ovaj prelijepi srednjovjekovni grad, od Kelta do Vikinga pa do nedavnog slučaja trovanja Skripaljevih, uvijek je izašao kao pobjednik – piše list, prenio je “Reuters”. Rusija je odbacila svako učešće u napadu, ali je premijer Britanije Tereza Mej ipak okrivila ruskog predsjednika Vladimira Putin i evropske zemlje i SAD protjerale su 100 ruskih diplomata zbog toga incidenta.

Veliki dijelovi centra grada morali su biti blokirani zbog dekontaminacije, a jedna žena je umrla nakon što je njen partner pronašao bočicu parfema za koju je utvrđeno da je korištena za prenos otrova. Ipak, list navodi, grad se oporavio, turisti ponovo dolaze, pa je čak i restoran ‘Cici’, koji su Skripaljevi posjetili prije napada nervnim agensom, ponovo otvoren uz veliki broj gostiju.

List navodi da se u svojoj ocjeni, osim statistike kao što su kriminal, škole ili cijene nekretnina, oslonio i na faktore kao što su ‘lije pejzaž, kultura i, iznad svega, duh zajedništva’.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh