Svijet

PRORADIO VULKAN POPOKATEPETL: Vlati Meksika izdale hitno upozorenje da se NE PRILAZI KRATERU na kilometre

Meksički aktivni vulkan Popokatepetl eksplodirao je kasno sinoć, bacujući pepeo i komade visoko u vazduh, te nekoliko kilometara dalje od kratera.

Vulkan Popokatepetl - Twitter

Usljed eksplozije sinoć u 9.38 po lokalnom vremenu, izbačen je stub pepela i dijelova zemlje visok 1,2 kilometra.

Vlasti su izdale žuti alarm i upozorile građane da ne prilaze krateru u radijusu od 12 kilometara. Takođe je navedeno da će se pepeo vulkana raširiti na sjeveroistočnu oblast Puebla, prenosi “Tanjug”.

Popokatepetl, što u prevodu sa astečkog znači “planina koja se puši”, je posljednjih sedmica imao povećanu aktivnost.

Pripremajući se za najgori mogući scenario vlasti su napravile poseban Operativni plan koji omogućava brzu evakuaciju stanovnika u slučaju potrebe.

Vrh Popokatepetla visok 5.426 metara nadnosi se nad jugoistočnim dijelom Meksiko Sitija, koji je od kratera udaljen samo 70 kilometara.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh