Svijet

“Guardian”: Brexit bi mogao biti odgođen do 2021. godine

PREMA planovima viših dužnosnika EU-a, Brexit bi mogao biti odgođen do 2021. godine jer zastupnici u parlamentu nastavljaju odbijati prijedloge dogovora za izlazak, doznaje The Guardian od tri neimenovana izvora iz EU-a.

Brexit - Velika Britanija - EU - Bloomberg.com

Velika Britanija trebala bi napustiti EU 29. marta ove godine, no razvoj događaja sugerira da bi moglo doći do odgode od dvije godine.

Prema informacijama The Guardiana, EU razmatra mogućnost odgode ako Theresa May ne uspije “progurati” dogovor o Brexitu u britanskom parlamentu.

EU neće ponuditi kratko produljenje ostanka u EU, prenosi index.

Isti izvori kažu i da EU neće ponuditi kratko produljenje za ostanak u EU od nekoliko tjedana, već period od 21 mjeseca koji, prema izvorima iz The Guardiana, ima smisla jer bi se uklopio u okvir proračuna EU-a i olakšao stvari.

Drugi izvor rekao je kako je moguće da će Velika Britanija dobiti produljenje ako to budu željeli lideri te zemlje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh