Svijet

Trump: Evropa treba preuzeti 800 boraca “Islamske države”

Njegovi tvitovi dolaze u vrijeme kada je potpredsjednik Majk Pens pozvao ostale saveznike da preuzmu inicijativu

No image - Haber.ba

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) zatražio je od Evrope da uzme na stotine boraca “Islamske države” uhvaćenih u Siriji, uz prijetnju da će ih SAD u protivnom pustiti na slobodu, prenosi BBC.

– Sjedinjene Američke Države traže od Britanije, Francuske, Njemačke i ostalih evropskih saveznika da preuzmu natrag preko 800 boraca “Islamske Države” koje smo ulovili u Siriji i da im sude – napisao je Tramp u bujici poruka na Twitteru.

– Amerika ne želi vidjeti borce ISIL-a kako preplavljuju Evropu, a očekuje se da će tamo otići – naglasio je Tramp.

Njegovi tvitovi dolaze u vrijeme kada je potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence) pozvao ostale saveznike da preuzmu inicijativu u Siriji nakon što se povuku američki vojnici.

Na marginama sigurnosnog samita u Minhenu, Pens je rekao novinarima kako SAD želi da i ostale zemlje ponude svoje vojnike i druge resurse kako bi osigurali Siriju.

– Tražimo od drugih zemalja da nam se pridruže i ponude resurse i podršku te osoblje potrebno za osiguravanje područja, i da spriječimo “Islamsku Državu” ili bilo koju drugu ekstremističku organizaciju da se oformi i preuzme njihov teritorij – rekao je Pens.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh