Svijet

ISPOVIJEST TRGOVCA ORGANIMA: ‘Niko u ovoj zemlji ne može ništa bez mene. Ja sam glavni! Bubreg prodam za 6.500 KM, donorima platim 450 KM, a ostalo ostavim sebi’

Transplantacija bubrega u Velikoj Britaniji veliki je problem te je na listi čekanja 5.000 ljudi, a u prosjeku jedan pacijent dnevno ne dočeka potreban organ, jer na njega se u prosjeku čeka tri godine.

Operacija - Ilustracija/Faktor.ba

Britanski Daily Mail pronašao je jednog trgovaca organima Prema Bajgaija koji živi u Nepalu, a tijekom posljednje dvije godine, pet Britanaca preko njega kupilo je bubreg.

On je tri godine proveo u zatvoru zbog trgovine organima, nakon što je otkriveno da je uspio organizirati cijelu mrežu korumpiranih liječnika, poslovnjaka, odvjetnika. Novinari britanskog lista, glumeći rođake pacijenta zainteresiranog za bubreg, s njim su pregovarali u njegovoj kuću u nepalskoj prijestolnici Kathmandu.

Donor nije problem, jer ja sam glavni

“Nitko u ovoj zemlji ne može kupiti organ bez mene. Donor nije problem, jer ja sam glavni”, rekao je ne znajući da razgovara s novinarima te dodao da on “spašava živote”. Na drugi sastanak došao je s dva potencijalna donora, ali je odmah naglasio da će on o svemu odlučiti te je zabranio novinarima komunikaciju s njima. Donori su uglavnom iz najsiromašnijih dijelova Nepala, zbog čega i pristaju na ovakve stvari, prenosi 100posto.hr.

Ljude koji doniraju burege sitno plati, a čest je slučaj da im uopćene da ni nikakav novac. Od novca koji uzima, (oko 30.000 funti po prodanom bubregu, s tim da za žene košta 6.000 više) donorima plaća tek oko 1.000, ali najčešće ne više od 200 funti oko 1700 kuna).

Mnogi imaju ozbiljne komplikacije
Donore uvjerava da će biti sve u uredu, no mnogi imaju ozbiljne posljedice nakon operacija koje se obavljaju na privatnim klinkama u Indiji. Mnoge donore prevari, tako je zabilježen slučaj 16-godišnjaka koji je maštao da će prodajom bubrega zaraditi kako bi financirao svoju karijeru pop zvijezde. Prem Bajgai obećao mu je 1000 funti, a s tim novcima on je planirao snimiti spot i pokrenuti karijeru. No, dječaku je dao 200 funti, a nakon operacije operacije, dobio je ozbiljne komplikacije zbog kojih je završio u invalidskim kolicima.

Drugi je slučaj muškarca koji je otišao u Pakistan nakon što je jedan član njegove obitelj tamo nabavio bubreg. Tijekom operacije u Pakistanu zaražen je hepatisom C, a 2013. godine umro je u bolnici nakon komplikacija izazvanih upalom pluća.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh