Svijet

Ko je Juan Guaido, čovjek koji se proglasio predsjednikom Venecuele i kojeg podržava Donald Trump

Sedam južnoameričkih država te Kanada i Velika Britanija pridružile podržavaju mladog opozicionog lidera

avaz

Huan Gvajdo (Juan Guaido) se u srijedu proglasio predsjednikom Venecuele, u čemu su ga podržale mnoge svjetske vođe i demonstranti širom zemlje. Ali, ko je zapravo Huan Gvajdo i koja je njegova politička historija?

Gvajdo je 35-godišnji vođa opozicije i predsjednik Narodne skupštine, pokrenuo je puč protiv predsjednika Nikolasa Madura (Nicolas).

Nazvao je Madura uzurpatorom, obećao je prijelaznu vladu i slobodne izbore kako bi se legitimno okončala vladavina socijalističkog režima Madura, piše CNN.

S obzirom na to da je cijeli svijet usmjerio svoju pažnju na Venecuelu, navest ćemo ono osnovno šta se zna o mladom opozicionom vođi.

View image on Twitter
View image on Twitter

Juan Guaidó

@jguaido
#Venezuela hoy dimos un paso histórico junto a nuestra @AsambleaVE.

Reconocemos la actitud cívica de nuestro pueblo.

Hoy más que nunca necesitamos organización y reconocernos entre nosotros.

Hoy hemos logrado nuestro objetivo. ¡Vamos bien Venezuela!

105K
8:28 PM – Jan 23, 2019
51.9K people are talking about this
Twitter Ads info and privacy
Studirao industrijsko inženjerstvo

Gvajdo je odrastao u obalnom gradu La Gvajra, u kojem se nalaze neke od najvažnijih zračnih i brodskih luka u zemlji.

Studirao je industrijsko inženjerstvo na Univerzitetu Católica Andrés Bello u Karakasu, nastavio s usavršavanjem te diplomirao na području javne uprave.

Gvajdo i njegova porodica preživjeli su katastrofalni odron 1999. godine u kojem je poginulo na hiljade ljudi i uništeno hiljade kuća u gradu La Gvajra.

Rano se počeo baviti politikom

Gvajdo se uključio u politička zbivanja već za vrijeme studija. Demonstrirao je protiv tadašnjeg predsjednika Huga Čaveza (Chavez) zbog cenzure medija.

Nekoliko godina kasnije, 2009. godine, Gvajdo je s ostalim istomišljenicima osnovao političku stranku naziva Voluntad Popular. Sarađivao je i s Leopoldom Lopezom, jednim od najpoznatijih lica opozicije.

Misija stranke bila je prevladati siromaštvo i osigurati demokratiju u kojoj svi građani Venecuele imaju ista prava.

Lopez, koji je sada u kućnom pritvoru, godinama je bio politički mentor Huanu Gvajdu.

Predsjednik Narodne skupštine

Gvajdo je 5. januara ove godine imenovan za predsjednika Narodne skupštine.

Bio je među nekoliko zastupnika koji su štrajkovali glađu tražeći parlamentarne izbore 2015. godine i relativno nepoznat sve dok nije izabran za predsjednika Narodne skupštine, zakonodavnog tijela Venecuele.

Gvajda su vlasti nakratko uhapsile dok je učestvovao na političkom okupljanju, što se dogodilo nekoliko dana nakon što je rekao da je spreman zamijeniti Madura.

Privremeni predsjednik Venecuele

Ove srijede se Gvajdo proglasio privremenim predsjednikom Venecuele. Pritom je rekao kako mu odredbe ustava dopuštaju da se privremeno proglasi predsjednikom jer smatra da je Madurova vlast nevažeća.

Obavezao se da će voditi privremenu, tranzicijsku vladu, i održati slobodne izbore.

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) priznao je Gvajda za predsjednika nekoliko minuta nakon njegovog samoproglašenja, a drugim zemljama je savjetovao da slijede njegov primjer.

Sedam južnoameričkih država te Kanada i Velika Britanija pridružile su se Trampu, dok, primjerice, Rusija, Turska i Meksiko ostaju uz Nikolasa Madura,prenosi Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh