Svijet

Egipatski TV voditelj osuđen na godinu dana zatvora jer je intervjuirao geja

SUD u Egiptu u nedjelju je osudio TV voditelja na 12 mjeseci zatvora zbog “promicanja homose*sualnosti” nakon što je intervjuirao gej muškarca, izvijestili su državni mediji, a prenosi CNN.

No image - Haber.ba

Voditelj Mohammed al-Gheiti je zbog pozivanja homose*sualne osobe u emisiju optužen i za “nepoštivanje religije”, prema egipatskoj državnoj internetskoj stranici Al-Ahram.

Novčana kazna

Također je zaradio novčanu kaznu od 3.000 egipatskih funti (oko 1000 kuna) te će biti pod policijskim nadzorom nakon odsluženja kazne od godinu dana, piše “Index.hr“.

Na presudu koju je izrekao prekršajni sud u Gizi, može se uložiti žalba.

Zanimljiva je činjenica da je voditelj Al-Gheiti u više navrata otvoreno govorio protiv homose*sualnosti.

Osuđen je zbog intervjua s gej muškarcem tijekom emisije “Wake Up”, emitirane u kolovozu 2018. godine.

Što se zbivalo tijekom emisije?

Hose*sualac, kojemu su zamaglili lice kako bi se spriječila identifikacija, pričao je tijekom emisije o homose*sualnosti, njegovu životu kao se*sualnom radniku i njegovom odnosu s drugim muškarcem.

Tužitelji su pred sudom argumentirali da se u emisiji prezentirala financijska dobit i korist od homose*sualnosti.

U emisiji je sudjelovao i novinar Mustafa Mekki koji se neko vrijeme na aplikaciji za upoznavanje Grindr predstavljao kao gej kako bi što više saznao o egipatskoj homose*sualnoj zajednici.

“Mnogi muškarci koje sam upoznao putem aplikacije nisu zadovoljni sa svojom situacijom i žele je promijeniti”, rekao je Mekki.

Anonimni gost u emisiji bio je jedan od prvih muškaraca koje je Mekki upoznao na Grindru.

Homose*sualnost tehnički nije protuzakonita

S obzirom da se ne spominje u egipatskom kaznenom zakonu, homose*sualnost tehnički nije protuzakonita, no pripadnike LGBT zajednice često se uhićuje i optužuje za korištenje pornografije, za prostituciju ili razvrat.

Nakon emisije, Vrhovno vijeće za medijsku regulaciju zatvorilo je LTC TV na dva tjedna zbog “profesionalnih prekršaja”, navodi AFP.

Egipatske vlasti su naime zabranile “pojavljivanje homose*sualaca u emisijama ili promicanje homose*sualnih slogana” nakon što su na koncertu u 2017. u Kairu, članovi LGBT zajednice javno držali zastavu duginih boja.

“Ova najnovija sudska presuda šalje opasnu poruku. Radi se o još jednom udarcu na slobodu izražavanja, na prava LGBT osoba i na društvenu raznolikost u Egiptu“ rekao je za CNN glasnogovornik Amnesty Internationala, nevladine organizacije za promicanje ljudskih prava.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh