Svijet

Junker o Brexitu: Razjasnite svoje namjere, vrijeme je skoro isteklo

Rizik da će Velika Britanija izaći iz EU bez ikakvog sporazuma, večeras se povećao – naglašava se u saopćenju

Jean-Claude Juncker - Vijesti.ba

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) je nakon poraza britanske premijerke Tereze Mej (Theresa May) na glasanju u Parlamentu o sporazumu za Brexit rekao da je sada povećan rizik od izlaska Velike Britanije iz EU bez sporazuma, te da žalje zbog večerašnje odluke poslanika, piše “Avaz“.

On je u saopćenju Evropske komisije naglasio da Velika Britanija nema još mnogo vremena, te da mora što prije razjasniti svoje namjere.

– Žalim zbog odluke poslanika u Parlamentu Velike Britanije.

Što se tiče Evropske unije, proces ratifikacije se nastavlja.

Dogovor o izlasku Velike Britanije iz EU je fer kompromis i najbolji mogući dogovor. Smanjuje sveukupnu štetu koju je prouzrokovao Brexit za sve stanovnike i biznise širom Evrope – navodi se u saopćenju Evropske komisije.

Evropska komisija uložila je iznimno mnogo vremena i napora na pregovore oko sporazuma. Pokazali smo kreativnost i fleksibilnost. Ja, zajedno sa predsjednikom Tuskom, sam pokazao dobru volju ponudivši dodatna objašnjenja i ponovna potvrđivanja u pismima razmijenjeih sa premijerkom Mej.

Rizik da će Velika Britanija izaći iz EU bez ikakvog sporazuma, večeras se povećao. Iako ne želimo da se ti desi, Evropska komisija nastavit će rad kako bi bili sigurni da je EU spremna.

Pozivam Veliku Britaniju da razjasni svoje namjere što je prije moguće.

Vrijeme je skoro isteklo – navodi se u saopćenju predsjednika Evropske komisije.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk, također se oglasio nakon što je britanski Parlament odbacio sporazum Tereze Mej o Brexitu.

On je na Twitteru komentirao poraz Mej u britanskom Parlamentu, nakon što velika većina poslanika nije podržala sporazum koji je ona postigla sa Briselom.

– Ukoliko sporazum nije moguć i ukoliko niko ne želi ishod bez sporazuma – ko će onda imati hrabrosti da kaže koje je jedino pozitivno rješenje? – napisao je Tusk.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh