Region

Šalenberg: Pozitivnim izvještajem Evropske komisije o BiH, došli smo do važne prekretnice u integraciji u EU

Bosna i Hercegovina se i u budućnosti može osloniti na Austriju kao snažnog i glasnog partnera.

AP Photo / Jason DeCrow

Ministar vanjskih poslova Austrije Aleksander Šalenberg poručio je da pozitivnim izvještajem Evropske komisije o napretku reformi u BiH, došli smo do važne prekretnice u integraciji u EU.

– Bosna i Hercegovina je pokazala hrabrost i odlučnost te je posljednjih mjeseci pokrenula niz ključnih reformi EU kako bi utrla put ka članstvu u EU. Moramo iskoristiti ovaj zamah: očekujem da čelnici država i vlada iduće sedmice na Evropskom vijeću stupe na dužnost, slijede preporuku Evropske komisije i daju zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

U trenutku kada se rat vratio na evropski kontinent i kada je geopolitička neizvjesnost u porastu, svi čelnici EU moraju biti svjesni da je integracija Zapadnog Balkana u EU i pitanje naše sigurnosti i stabilnosti. Moramo izvoziti svoj model života kako bismo izbjegli benigne utjecaje trećih strana u našem neposrednom susjedstvu.

Bosna i Hercegovina se i u budućnosti može osloniti na Austriju kao snažnog i glasnog partnera! Zajedno sa grupom „Prijatelji Zapadnog Balkana“ nastavit ćemo ohrabrivati i podržavati Bosnu i Hercegovinu u njenim reformama i na putu ka EU – poručio je, piše avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh