Region

Najavljeni protesti u Srbiji, oslobođena četvorka za ubistvo novinara

Ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, koje je naručila i organizovala država, ostaje nekažnjen zločin 25 godina nakon što je počinjen i devet godina od početka suđenja, objavila je Fondacija Slavko Ćuruvija i pozvala na proteste ispred Žalbenog suda u Beogradu koji je optužene oslobodio krivnje.

Žalbeni sud u Beogradu je u petak oslobodio četvoricu osuđenih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. nakon što je niži sud pripadnike nekadašnje srbijanske tajne službe dvaput proglasio krivima i osudio na 100 godina zatvora.

Fondacija koja nosi ime ubijenog novinara rekla je da odluka suda znači da se “pravosuđe predalo pred silom”.

Ćuruvija, novinar i vlasnik listova Dnevni telegraf i Europljanin ubijen je s više hitaca 11. aprila 1999. Za to ubistvo su tek 2015. optuženi tadašnji šef tajne službe Radomir Marković i trojica visokih dužnosnika službe Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak.

Žalbeni sud je ocijenio kako nema neposrednih i posrednih dokaza koji bi pouzdano potvrdili krivnju Markovića, Radonjića, Kuraka i Romića.

Takva sudska odluka potaknula je osude novinarskih udruženja građanskih pokreta i civilnog društva u Srbiji, regiji i svijetu, uz ocjene da je to udarac na slobodu medija u Srbiji te dodatna nesigurnost za novinare koji su u svom poslu često meta napada, prijetnji, pa i otvorenog nasilja,pišu Vijesti

Fondacija Slavko Ćuruvija pozvala je na protestni skup koji će se održati sutra.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh