Region

POZNATI METEOROLOG UPOZORAVA: Stanovnici naših krajeva mogu osjetiti posljedice erupcije vulkana na Islandu

Meteorolog Ivan Ristić, koji je ljetos upozoravao na superćelijske oluje, istaknuo je za Blic da će čak i stanovnici naših krajeva na neki način osjetiti posljedice erupcije vulkana na Islandu.

erupcija vulkana - novi

Taj dim odlazi u atmosferu i povezan je i s meteorologijom. Jak sjeverozapadni vjetar ide prema Europi. Doći će i do nas, pa ćemo dolje imati smog, a gore vulkanski pepeo kazao je meteorolog.

Još uvijek nema informacija o visini i jačini erupcije te hoće li doći do blokade zračnog prometa. Dim ide tačno prema području gdje lete avioni i postaje opasno – dodao je.

Naveo je i da nikada nije bilo veće vulkanske aktivnosti na Zemlji te da posebnu pozornost treba obratiti na Italiju, gdje se očekuje aktivnost supervulkana koji je vrlo opasan. Gubimo zimu, a ljeto se nevjerovatno produžuje. Najavljuje se da ćemo imati ljeto od maja do oktobra. Sve je povezano s potresima i vulkanima. Svi su vulkani aktivni, imamo rekordan broj potresa na planetu. Italija je najopasnija, tamo je supervulkan koji se probudi svakih tisuću godina. Sada je 900. godina od posljednje erupcije, očekuje se da će eruptirati u sljedećih sto godina – upozorava meteorolog Ristić. Podsjetimo, vulkan na jugozapadu Islanda erumpirao je u ponedjeljak nakon sedmica intenzivne potresne aktivnosti, saopćio je državni Meteorološki ured. Na poluotoku Reykjanes vlasti su evakuirale gotovo 4000 stanovnika ribarskog grada Grindavik i zatvorile obližnje geotermalne toplice Plava laguna.

Posljednjih godina bilo je nekoliko erupcija na poluotoku u nenaseljenim područjima, ali se vjeruje da trenutna erupcija predstavlja neposrednu opasnost za grad, rekle su vlasti.

Reykjanes je vulkansko i seizmičko žarište jugozapadno od glavnog grada Reykjavika. U martu 2021. fontane lave spektakularno su izbile iz 500-750 metara duge pukotine u tlu u vulkanskom sustavu Fagradalsfjall. prenosi novi


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh