Region

Srbija uvodi zabranu pušenja u svim zatvorenim objektima: Vrijedi i za električne cigarete

Zabrana pušenja u zatvorenim prostorima, kao što su kafići, restorani, kafane i svi ostali objekti zatvorenog tipa, koji nisu bili predviđeni 2010. godine, kada je Srbija dobila Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, trebalo bi uskoro da zaživi u praksi.

Ministarka Danica Grujičić naglašava da će sve isto važiti i za elektronske cigarete i da na ministarstvu ostaje da definiše pravilnik za “otvoren prostor”.

„Ako je lokal sa svih strana zatvoren plastikom, to nije otvoren prostor. Moraju postojati ili otvoreni prozori ili formulisanje šta je to otvoren prostor, ali to može i nekim pravilnikom“, rekla je Grujičić, prenosi „Blic“.

Duvanski dim je štetan, a cilj svega je zaštita zdravlja stanovništva.

„Imate veliki broj mladih koji jednostavno ne mogu ni da borave u klubovima, niti se osjećaju dobro poslije boravka u klubovima, u kafanama, u restoranima zato što zaista ne možete da dišete tamo od količine dima koja postoji“, kaže Grujičić.

95% oboljelih od karcinoma pluća su pušači.95% oboljelih od karcinoma pluća su pušači.
Statistika jasno govori koliko loše nikotin utiče na pluća:

„A da ne govorimo o hroničnim plućnim bolestima iz kojih kasnije može da se razvije karcinom. S druge strane, imate uticaj na krvne sudove, prije svega, donjih ekstremiteta, odnosno nogu. Imate uticaj na koronarne krvne sudove srca“, rekla je Grujičić i dodala:

„Sada svi govore o tome: ‘Evo moj deda je pušio’, ali on je motao onaj prirodni duvan. I moj pradeda je pušio pa ne znam koliko dugo je živio. Šta hoću da kažem, to što imate pojedinačne primjere kako je neko dugo pušio pa živio dugo i tako dalje, naravno da u svemu tome određenu ulogu igra i genetika, ali generalno gledano to nam ne treba“, rekla je.

Sve isto važiće i za elektronske cigarete.

„Ja znam da nikoga ne možemo natjerati da prestane da puši, ista ova pravila važe i za elektronske cigarete. Ništa one nisu manje opasne, prema tome, u zatvorenom prostoru da bude čist vazduh, a napolju će ionako kako hoćete, ko hoće da sjedi s vama“, rekla je Grujičić gostujući na Prva TV.

Pušenje će prema sadašnjoj verziji Nacrta zakona biti zabranjeno u:

Restoranima
Kafanama
Kafićima
Svim objektima zatvorenog tipa
Na autobuskim stajalištima
Stadionima


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh