Region

Hidroelektrana “Piva” mora isplatiti Goraždu 700.000 KM za naknadu štete zbog poplava 2010. godine

Grad Goražde dobio je međunarodni spor protiv Hidroelektrane (HE) Piva u Mratinju u Crnoj Gori, za štete načinjene tokom plavnog vala iz decembra 2010 godine.

Hidroelektrana “Piva” - biznis.info

Konačnom presudom Kantonalnog suda Goražde, Elektroprivredi Crne Gore naloženo je da Gradu Goražde na ime štete isplati 677.802 KM, a presudom je naložena i isplata zateznih kamata od 2. decembra 2010. godine do dana isplate.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović presudu smatra pobjedom Grada Goražda i stručnog tima koji je bio angažaovan na ovom predmetu.

– Ranija presuda od 23. augusta je bila na 5.323 KM a nakon toga uslijedila je žalba i presuda je u ukupnom iznosu od oko 700.000 KM bez kamata koju će sud tačno uvrstiti. Grad Goražde u tom dijelu zvanično je dobio tužbu, o čemu ćemo izvjestiti i javnost i Gradsko vijeće na narednoj sjednici. Rok za izvršenje, odnosno naplatu sredstava je mjesec dana, a ukoliko se ne ispoštuje rok onda ćemo vidjeti koji su načini. U ranijim posjetama predsjedniku Vlade Crne Gore Dritanu Abazoviću, jedna od tema je bila ova tužba ali sudovi rade neovisno u ovom dijelu. Dobro je urađeno vještačenje sa Institutom tada i evo u konačnici novi pravobranilac i prethodni su u tom dijelu uradili svoju zadaću, pogotovo sada nakon žalbe jer velika je razlika između 5.000 KM i 700.000 KM – kazao je Imamović.

Napomenuo je da se presuda i utvrđeni iznos naknade odnosi na štete načinjene na državnoj imovini.

– Ovo je spor koji se tiče samo državne imovine, a posebno su građani kao pojedinci tužili isto tako i neki su već ranije dobili presudu, ali svakako nakon duge borbe u konačnici sa žalbama i sa presudama evo možemo biti zadovoljni. Kad sredstva dođu na naplatu ista treba uplanirati za projekte koji su od izuzetne važnosti. Grad Goražde je likvidan i čestitam ljudima koji su imali povjerenje u naš rad. Ima još dosta posla da se radi i u konačnici da građani imaju benefita – naglasio je Imamović.

Kantonalni sud u Goraždu je uvažio žalbu bivšeg gradskog pravobranioca Enise Hrelje u dijelu tužbenog zahtjeva koji se odnosi na materijalnu štetu uzrokovanu poplavama u ulici Rifeta Čutune (45.662 KM), na kolovozu u mjestu Osanica (9.453 KM), sportskom terenu u Hubjerima (17.981 KM), te na nasipima na rijeci Drini (599.381 KM). Naložena je takođe i naknada troškova parničnog postupka u iznosu od 38.338 KM.

Početkom decembra 2010. godine Goražde kao i druge općine uz rijeku Drinu, zbog naglog ispuštanja vode iz akumulacije HE Piva u Mratinju, pogodile su katastrofalne poplave kojima je pričinjena ogromna materijalna šteta koja je na temelju stručnog Elaborata u Goraždu procjenjena na 15 miliona KM što je rezultiralo sudskim sporom protiv HE Piva, kako pravnih tako i fizičkih lica, piše FENA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh