Region

Islamska gimnazija u Zagrebu obilježava 30. godišnjicu osnivanja

Islamska gimnazija dr. Ahmeda Smajlovića u Zagrebu ove godine obilježava značajan jubilej – 30 godina od osnivanja.

Mina

Ova odgojno-obrazovna institucija Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj je pravna sljednica Zagrebačke medrese „Dr. Ahmed Smajlović“, koja je osnovana početkom 1993. godine.

Kako je u razgovoru za Agenciju MINA podsjetio direktor Gimnazije Mevludi Arslani, cilj osnivača bio je odgojiti i obrazovati imamsko-muallimski kadar za potrebe Islamske zajednice, prvenstveno u Hrvatskoj i Sloveniji, ali i šire, te ističe da je ovaj cilj uspješno i ostvaren.

„Naime, od sadašnjih zaposlenika Islamske zajednice u Hrvatskoj, 68 posto je onih koji su završili Zagrebačku medresu i neki od fakulteta diljem svijeta. Kuriozitet je da alumni Zagrebačke medrese slove kao vrlo uspješni imami, muallimi i muallime kako u Hrvatskoj tako i u raznim zapadnim zemljama“, izjavio je on.

Danas bivši učenici ove škole obnašaju vrlo važne dužnosti, ne samo u Islamskoj zajednici, nego i u raznim društvenim, kulturnim, finansijskim, pravosudnim i odgojno-obrazovnim ustanovama.

„Među svršenicima imamo i prvog muftiju – mr. Nevzeta Porića u Sloveniji. Godine 2007. Zagrebačka medresa transformirala se u opću Islamsku gimnaziju dr. Ahmeda Smajlovića, u kojoj se pored općih gimnazijskih predmeta, kao izborni (obvezni) izučavaju i Arapski jezik (dva časa sedmično), Islamska kultura i civilizacija (jedan čas sedmično), Kur’an i kur’anske znanosti (jedan čas sedmično) i Islamski vjeronauk (jedan čas sedmično). Od 2000. godine škola je u sistemu obrazovanja Republike Hrvatske, a od februara 2005. godine finansira se iz Državnog proračuna Republike Hrvatske“, objasnio je Arslani.

U ovom kratkom razdoblju, zahvaljujući predanom radu i zalaganju vrijednih nastavnica i nastavnika te podršci osnivača, uspjeli su uvrstiti Gimnaziju među škole koje imaju pobjednike na županijskim, državnim i međunarodnim takmičenjima, dodaje direktor.

„Djelovanje Islamske gimnazije postalo je prepoznatljivo ne samo među muslimanima, nego i u širem hrvatskom društvu. Zbog promicanja vjerskih sloboda i međureligijskog dijaloga i prihvatanja u januaru 2015. godine gimnazija je dobila priznanje ‘Dr. Branko Lovrec’, koje svake godine dodjeljuje Udruga za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj. Za promicanje kulture mira i nenasilja, 2018. godine, škola je dobila mirovnu nagradu ‘Krunoslav Sukić’ – MIROTVORNA ŠKOLA 2018., koju dodjeljuje Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka“, naveo je on.

Pored svakodnevnih školskih obveza, učenici su vrlo aktivno uključeni i u razne vannastavne i vanškolske aktivnosti, poput Debatnoga kluba, Kluba volontera, Školskog zbora, dramske skupine i slično.

„Već preko dva desetljeća, svake godine školski hor ‘Ašk’ sudjeluje na tradicionalnom međureligijskom molitvenom susretu povodom Dana duha Asiza, te na Međureligijskom molitvenom susretu povodom Međunarodnog dana čovjekovih prava“, kazao je Arslani.

Dodao je da, zajedno s drugim školama kojima je osnivač vjerska zajednica, organiziraju razne međureligijske susrete koji imaju za cilj zbližavanje mladih i učenje o različitostima koje obogaćuju društvo, te poboljšavaju produbljivanje i življenje međureligijskog dijaloga.

„U školi se dva puta godišnje organiziraju humanitarne akcije koje, pored prikupljanja pomoći za potrebite, imaju za cilj razvijanje empatije prema ugroženim i ranjivim skupinama kod učenika. U prethodne tri godine realizirali su dvije velike akcije: ‘Budimo poVEZani’ za šest škola u zemljotresu pogođenim područjima u Banovini i Zagrebu te ‘Pomozimo narodu Turske i Sirije’ za stradale u razornim zemljotresima na tom području. Od 2019. godine škola je ambasador Evropskog parlamenta“, naglasio je direktor.

Zagrebačku medresu završila su 302 učenika, a Islamsku gimnaziju, do sada, njih 230.

U sklopu škole djeluje i Učenički dom, u kojem su smješteni učenici koji dolaze izvan Zagreba i Hrvatske, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh