Region

Vučić za CNN: Kurti na sjeveru Kosova provodi postepeno etničko čišćenje

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za CNN optužio je premijera Kosova Albina Kurtija da provodi postepeno etničko čišćenje na sjeveru Kosova i da je Srba deset posto manje danas, nego prije dvije godine na tom području.

“Uvijek smo cijenili izvještaje koji dolaze od institucija Sjedinjenih Američkih Država. Ali, ovi izvještaji nisu do kraja bili istiniti. Prema Sporazumu imamo pravo da koristimo teritoriju u zoni sigurnosti. Prije nekoliko dana imali smo manje od 8.400, danas imamo 4.400 ljudi u toj zoni, što je uobičajeno. Uvijek smo slušali naše partnere o deeskalaciji situacije”, kazao je Vučić.

Dodao je da Srbija ne želi bilo kakav sukob sa NATO-om te da traži veće prisustvo KFOR-a.

Na pitanje zašto je Srbija rasporedila vojsku na granicu sa Kosovom, Vučić je kazao da vojska Srbije samo prati situaciju na terenu.

“Kreću se na način koji će najviše koristiti. Nisam potpisao podizanje borbene gotovosti za našu vojsku. Broj vojnika nije bio ni 60 posto onoga koliko smo ranije imali. Srbiji je najmanje trebao incident na Kosovu. Zbog dinamike cijelog pregovaračkog procesa. Svi su vidjeli da je Srbija konstruktivan partner, da je davala koncesije. Druga strana je provodila jednu verziju postepenog etničkog čišćenja. Danas živi deset posto manje Srba na Kosovu nego prije dvije godine kada je na vlast došao Albin Kurti”, rekao je Vučić.

Na pitanje da li će Milan Radoičić biti procesuiran, Vučić je kazao da se on nalazi na teritoriji Srbije i da će tužilaštvo raditi svoj posao.

“Srbi su željeli da se zaštite. Neću opravdavati ubijanje albanskog policajca, osuđujem to. Srbi su bili maltretirani bez optužnica”, rekao je Vučić.

Također je kazao da Zajednica srpskih opština nije formirana iako je to ranije bilo dogovoreno.

“Rekao sam na posljednjem sastanku, formirajte Zajednicu srpskih opština, ispunit ćemo sve što smo dogovorili. Vjerujem da je mir u najvećem interesu Srbije i regiona”, rekao je Vučić. prenosi Klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh