Region

Njemačka oštro upozorila Beograd, tiče se vojske Srbije i Kosova

Tenzije između dvije zemlje su porasle otkad je prošle nedjelje kosovska policija imala okršaj s 30 teško naoružanih Srba koji su upali u kosovsko selo Banjska i zabarikadirali se u srpskom pravoslavnom manastiru

26, September, 2021, Raska - Deputy Prime Minister and Minister of Defense Nebojsa Stefanovic and Chief of the General Staff of the Serbian Army General Milan Mojsilovic are visiting a part of the Serb forces that are in a state of increased combat readiness, and are active within tactical groups located in the Raska garrison, Rudnica military base and direction towards the administrative crossing Jarinje. Photo: M.M./ATAImagesrr26, septembar, 2021, Raska - Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojsa Stefanovic i nacelnik Generalstaba Vojske Srbije general Milan Mojsilovic obilaze deo srpskih snaga koje se nalaze u stanju povisene borbene gotovosti, a zadejstvovane su u okviru taktickih grupa koje se nalaze u Garnizonu u Raskoj, vojnoj bazi "Rudnica" i na pravcu ka administrativnom prelazu Jarinje. Photo: M.M./ATAImages

Njemačka vlada pozvala je u nedjelju Srbiju da pridonese deeskalaciji stanja na granici s Kosovom te da smanji postrojbe na tom području.

“Između Srbije i Kosova ne smije biti daljnje eskalacije. Važno je da Srbija neodgodivo smanji jedinice na granici“, stoji u priopćenju njemačkog ministarstva vanjskih poslova.

Istovremeno se naglašava da je Berlin sa svojim partnerima u „intenzivnom kontaktu sa svim stranama“.

Kosovo traži od Srbije da povuče vojne trupe s granične linije
„Politički proces hitno mora biti nastavljen“, zaključuje se u priopćenju, aludirajući na pregovore Beograda i Prištine o budućnosti odnosa.

Tenzije između dvije zemlje su porasle otkad je prošle nedjelje kosovska policija imala okršaj s 30 teško naoružanih Srba koji su upali u kosovsko selo Banjska i zabarikadirali se u srpskom pravoslavnom manastiru. Ubijena su tri napadača i jedan policajac.

Odgovorni da se izvedu pred sud
U petak je i izvjestitelj vladine Njemačke liberalno-demokratske stranke (FDP) za zapadni Balkan Thomas Hacker od Beograda zatražio brzo izvođenje odgovornih pred sud.

Istovremeno je predsjednik desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) Timo Chrupalla boravio u Beogradu i podržao ideje srbijanskog političkog vodstva za vraćanjem Kosova u teritorijalni sastav Srbije.

Vučić poslao poruku građanima Srbije: Najtežih sedam dana u posljednjih 15 godina
„U razgovorima se rješenje po kojem bi regija Kosovo ostala unutar sastava Srbije pokazalo kao ostvarivo“, rekao je Chrupalla.

AfD kojem je posljednjih mjeseci drastično porasla popularnost te se u ispitivanjima javnog mnijenja ustalio kao druga po redu najpopularnija stranka u zemlji, se oduvijek protivio priznavanju samostalnosti Kosova, prenosi Hina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh