Region

Rama: Neophodna mirovna konferencija kako se kriza na sjeveru Kosova ne bi pretvorila u destabilizujući požar za cijeli region

Tragedija gubitka života službenika kosovske policije najveće je zvono za uzbunu do sada, poručio je Rama

Premijer Albanije Edi Rama pozvao je euroatlansku zajednicu da sazove vanrednu mirovnu konferenciju kako bi se spriječila dalja eskalacija situacije na Kosovu i u cilju očuvanja mira u regionu, prenosi Anadolu.

– Tragedija gubitka života službenika kosovske policije najveće je zvono za uzbunu do sada o kontinuiranom riziku da dugotrajna kriza eskalira u oružani sukob. Zločinci koji su oduzeli život nedužnom čovjeku, koji je služio u državnoj uniformi snaga za sprovođenje zakona Republike Kosovo, moraju biti izvedeni pred lice pravde – rekao je Rama u objavi na Twitteru, nakon ubistva pripadnika Policije Kosova u selu Banjska, u opštini Zvečan.

Dodao je da “euroatlantska zajednica mora da skupi svu svoju impozantnu snagu i da nepovratno stavi Kosovo i Srbiju za sto dijaloga o normalizaciji”.

– Sazivanje vanredne mirovne konferencije, pod nadzorom i garancijom Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, i istovremeno preduzimanje svih vanrednih mjera sa KFOR-om, kako bi se spriječila dalja eskalacija situacije, strateška su neophodni ne samo za red i bezbjednost na Kosovu danas, ali i za sutrašnji mir i budućnost regiona, prije nego što se produžena kriza na sjeveru Kosova otrgne kontroli i pretvori u destabilizujući požar za cijeli region – poručio je Rama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh