Region

SLOVENIJI PRIJETI NOVO NEVRIJEME: POGLEDAJTE DRAMATIČNE TRENUTKE FORMIRANJA TORNADA

Slovenski meteorolozi potvrdili su u utorak kako je u toj državi zabilježen udar tornada i to nad Ilirskom Bistricom.

Slovenija, nevrijeme - hayat

Vidio se relativno široki vrtlog unutar kojeg postoje i vrlo jaki, ali mali vrtlozi promjera svega nekoliko metara. Srećom, fenomen je trajao samo nekoliko minuta”, javlja Agencija za zaštitu okoliša, a prenosi 24ur.

Na postaji Koseze kod Ilirske Bistrice najjači izmjereni udar vjetra iznosio je 107 km/h, javlja Agencija za zaštitu okoliša. Kako su objasnili za 24ur.com, vjetar u vrtlogu vjerojatno je bio i jači.

U srijedu je portal Neurje.si objasnio kako je došlo do nastanka tornada, a objavili su na svojoj Facebook stranici i prilično dramatičnu snimku formiranja vrtloga.

Na formiranje tornada utjecali su ekstremni zaokreti vjetra u nižim slojevima atmosfere, što se vidi na snimci koju nam je poslao Grega Mahne. Osim vjetra koji je puhao s jugoistoka, jugozapada i zapada (u višim slojevima), na sam razvoj utjecao je i reljef koji je pridonio razvoju ekstremne pojave”, pišu na Neurje.si.

Ista Facebook stranica donosi i snimku tornada iz neposredne blizine. prenosi hayat

Konačno, čini se kako se Sloveniji spremaju nove vremenske neprilike, i to već ove sedmice.

U četvrtak i petak našim će krajevima i okolicom proći vrlo izrazita hladna fronta koja će sigurno biti intenzivnija od jučerašnje. Sa zapada nad naše krajeve i dalje pristiže vlažan i topao zrak, a sa sjeverozapada hladna zračna masa pa možemo očekivati ​​razvoj olujnog nevremena koje ponegdje može biti jačeg karaktera.

Od noći s četvrtka pa do subote ujutro ponegdje će biti više padavina, vodostaji rijeka mogli bi porasti, a na nekim mjestima bujične poplave mogle bi izazvati probleme. Temperature zraka u nastavku sedmice bit će sve samo ne ljetne”, javlja Neurje.si.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh