Region

Olujno grmljavinsko nevrijeme pogodilo Sloveniju: Približava se Hrvatskoj, moguća je i tuča

Hladna fronta sa sjeverozapada donosi Hrvatskoj novo grmljavinsko nevrijeme u utorak. Žuti alarm upaljen je za pet regija, a prema DHMZ-u nevrijeme će krenuti iz Slovenije prema Hrvatskoj

Jako nevrijeme koje slovenski meteorolozi najavljuju za večeras pogodilo je gotovo cijelu zemlju. Pojavile su se prve oluje koje se kreću u smjeru sjeveroistoka, a do večeri će pokriti veći dio Slovenije te prelaziti prema Hrvatskoj.

Slovenska agencija Neurje najavila je najgore nevrijeme na sjeverozapadu i zapadu zemlje, a jutros je objavljena i karta na kojoj je cijela Slovenija, ali i sjeverna i središnja Hrvatska te istarski poluotok, obojena narančastom bojom koja označava jako, potencijalno opasno nevrijeme.

Nevrijeme je na području Slovenije započelo iza 18 sati. Jedna grmljavinska fronta došla je iz smjera Ptuja do Hrvatskog zagorja, dok je druga grmljavinska fronta ušla iz Italije u Sloveniju. Hrvatska je, pogledamo li meteorološke radare, sa sjeverne i sjeverozapadne strane okružena kišom i grmljavinskim nevremenom.

DHMZ je također upozorio na pojavu olujnog nevremena pri čemu se očekuje postupni porast naoblake sa zapada.

Ponajprije se na sjevernom Jadranu i sjeverozapadu unutrašnjosti očekuje mjestimična kiša i pljuskovi s grmljavinom, lokalno moguće jače izraženi, a navečer i u noći na srijedu proširit će se na istok i jug. Vjetar većinom umjeren jugozapadni i jugoistočni, navečer uz pljuskove prolazno jak sjeverni. Na Jadranu južni i jugozapadni u okretanju na jugo.

U italiji je navodno došlo i do pojave tornada.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh