Region

Odlaže se posjeta američke delegacije Kosovu

Viši savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole (Derek Chollet) ne dolazi u posetu Kosovu 30. jula, kako je to ranije najavljeno, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa iz Predsedništva Kosova.

Derek Chollet - vijesti.ba

Savetnik za medije, Bekim Kupina, je napomenuo da poseta nije otkazana već odložena zbog “objektivnih razloga člana američke delegacije”.

“Obavešteni smo da se odlaže termin cele balkanske turneje (Kosovo, Bosna i Hercegovina i Srbija) iz objektivnih razloga jednog od članova delegacije“, rekao je Kupina.

Ova poseta američke delegacije Kosovu bi trebala da dođe usled povećanih tenzija u opštinama na severu, gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

SAD, ali i druge zapadne zemlje, od Kosova očekuju deeskalaciju situacije i povratak dijalogu sa Srbijom o normalizaciji odnosa.

Tenzije na severu Kosova su povećane od kraja maja kada su albanski gradonačelnici ušli u opštinske zgrade, uprkos otporu lokalnog srpskog stanovništva. Srbi su bojkotovali izbore u aprilu što je rezultiralo pobedom albanskih kandidata za gradonačelnike.

Situacija je eskalirala 29. maja kada je došlo do sukoba Srba sa vojnicima NATO misije na Kosovu, KFOR.

U međuvremenu je Kosovo pristalo da smanji prisustvo policije unutar i oko opštinskih zgrada na severu, na osnovu dogovora sa Evropskom unijom o deeskalaciji situacije.

Takođe, Kosovo je pristalo da raspiše nove izbore u tom regionu, a od zvaničnog Beograda se očekuje da obezbedi učešće Srba u tom procesu, prenosi RSE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh