Region

HDZ-ova većina u Saboru odbila Milanovićeve zaključke i izglasala vlastite

Hrvatski sabor u nedjelju je nakon trodnevne izvanredne sjednice većinom glasova odbio zaključke koje je predložio predsjednik Republike Zoran Milanović, koji je na traženje opozicije i sazvao izvanrednu sjednicu, o štrajku u pravosuđu i plinskoj aferi.

Zoran Milanović - pixsell

Vladajuća većina je umjesto toga izglasala vlastite zaključke.

Sa 77 glasova odbijen je zaključak, kako ga je sazivajući izvanrednu formulirao predsjednik Milanović, kojim bi se Vlada obvezala da odmah, a najduže u roku od 15 dana, poduzme sve potrebne mjere kako bi se osiguralo uredno funkcioniranje sudbene vlasti u Hrvatskoj.

Također, nije izglasan ni njegov zaključak kojim bi se obvezala Vlada da u roku od 15 dana utvrdi koje su institucije i osobe odgovorne za financijsku štetu nanesenu Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) u provedbi Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije.

Naime, u maju i junu su se pojavili viškovi plina kupljenog po dogovorenoj – visokoj cijeni, pa su na dražbama prodavani privatnim tvrtkama, ponekad i po bagatelnoj cijeni.

Prihvaćeni su zaključci vladajuće većine u kojima stoji da je sazivanje izvanredne sjednice predsjednika bilo nepotrebno jer Vlada poduzima sve potrebne mjere za osiguranje urednog funkcioniranja sudbene vlasti, kao i sve potrebne mjere za utvrđivanje okolnosti u provedbi Uredbe o uklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije.

Također, vladajuća većina izglasala je zaključak kako se “Predsjednik Republike u potpunosti svrstao na stranu parlamentarne manjine, a svojim izjavama je u javnosti obezvrijedio rad zastupnika u Hrvatskom saboru, instituciju parlamenta i odredbe Ustava”.

Milanović je među ostalim inzistiranje oporbe na sazivanju izvanredne sjednice usporedio s postupanjem osnovnoškolaca.

Sabor je većinom odbio i zaključak koje je predložila cjelokupna oporba, da se zaduži Vladu da donese odluku kojom će državnim službenicima i namještenicama svi dani provedeni u štrajku biti plaćeni. Naime, na snazi je odluka da im se dani u štrajku od 17. srpnja nadalje ne plaćaju.

Također, odbijen je zaključak oporbe u kojem se od Vlade tražilo da razriješi članove uprave svih tijela u energetskom sustavu koja bi mogla imati veze s eventualnim nepravilnostima oko prodaje viškova plina.

Sabor je o tim temama raspravljao od petka 21. srpnja do nedjelje 23. jula.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh