Region

STOLTENBERG: “NATO će u Evropi držati 300 hiljada vojnika u stanju povišene pripravnosti”

“Kao jedan od naših najbližih partnera, i geografski i po pitanju nivoa saradnje, ispravno je da se i BiH nađe za tim stolom”, kazala je McGaha.

Novi-stari generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kazao je da novi vojni planovi NATO-a uključuju stavljanje 300.000 vojnika u Evropi u stanje “visoke pripravnosti”.

“Ojačaćemo svoju sposobnost obuzdavanja sa tri nova odbrambena plana za borbu protiv naših glavnih pretnji – Rusije i terorizma. Jedan plan je za sjever kontinenta i Atlantik, drugi je za centralnu Evropu, a treći Mediteran i Crno more. Upravo radi realizacije ovih planova, NATO stavlja u stanje pripravnosti 300.000 vojnika. Na kopnu, na vodi i u vazduhu.”

Prema njegovim riječima, ti planovi će biti razrađeni nakon samita NATO-a u Viljnusu, koji će biti održan 11. i 12. jula.

Važno je napomenuti da se zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao nedavno sastao sa glavnokomadujućim NATO štaba u Sarajevu Pamelom McGaha.

Tom prilikom McGaha je istakla da će lideri 31 zemlje NATO-a u Vilniusu sljedeće sedmice donijeti važne odluke koje će pomoći garantovati kontinuiranu kolektivnu sigurnost.

“Kao jedan od naših najbližih partnera, i geografski i po pitanju nivoa saradnje, ispravno je da se i BiH nađe za tim stolom”, kazala je McGaha.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh