Region

Milanović: EU zlostavlja zemlje Zapadnog Balkana

Hrvatski predsjednik je dodao da EU „pati, što je teško izlječivo, od hroničnog manjka demokratije i odgovornosti” i ponovno je prozvao šefa evropske diplomacije Josepa Borrella.

Zoran Milanović - Pixsell

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u utorak u Kući Europe da je ta zemlja dugo čekala da postanemo članica EU-a, ali ne tako dugo kao države zapadnog Balkana, i to je opisao „nekim oblikom zlostavljanja i neodgovornosti” prema tim zemljama.

Hrvatski predsjednik je dodao da EU „pati, što je teško izlječivo, od hroničnog manjka demokratije i odgovornosti” i ponovno je prozvao šefa evropske diplomacije Josepa Borrella.

„Borrell je opterećen takvim aferama da u mojoj vladi ne bi mogao biti ministar, a u Plenkovićevoj ne znam. Kao ni (predsjednica Europske komisije) Ursula von der Leyen”, dodao je Milanović.

Borrell je odbio zahtjev Hrvatske da sudjeluje u misiji Althea u Bosni i Hercegovini, vojnoj misiji EU-a, a Milanović je ponovio da je njegov dopis „pun laži”.

Milanović je istaknuo da prvo desetljeće članstva Hrvatske u Europskoj uniji ne smatra „ni uspjehom ni neuspjehom” i da će se osobno boriti protiv toga da Unija postane federacija.

“Europska unija je zamišljena od mnogih kao federacija, što nikada po meni ne smije postati. Ja ću se protiv toga osobno boriti”, rekao je Milanović u uvodnom obraćanju na konferenciji „10 godina Republike Hrvatske u Europskoj uniji”, prenosi Hina.

Milanović je dodao da se protivi „bilo kakvoj ideji o federalnoj državi, o Bruxellesu koji bi nadomjestio Beograd, Budimpeštu, Beč. „To ne želim. Ne želim da opet imamo neki centar moći”, dodao je.

„Budžet EU-a je toliko malen da se s njim zaista ne može ništa osim raditi inovacijski centri, poneki most, vatrogasni dom, sve ono što tjedno gledam izvan Zagreba i to je dobro jer umjesto toga je ništa”, smatra Milanović, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh