Region

DA LI ĆE DJEČAK UBICA KRIVIČNO ODGOVARATI? Evo šta kaže ZAKON!

Advokat Predrag Savić istakao je da, ukoliko maloljetni K.K. osumnjičen da je jutros ubio devet osoba u pucnjavi u osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, nema navršenih 14 godina, on ne može biti krivično odgovoran.

Policija Srbije - B92.net

Kako je Savić precizirao u izjavi za Tanjug, ukoliko osumnjičeni ima više od 14 godina tretira se kao mlađi maloletnik i njemu se, kao najteža kazna može se izreći posebna mjera, a ako se utvrdi da ima prihički poremećaj može mu se izreći mjera liječenja u posebnoj ustanovi.

Zakon o maloljetnicima, takođe, predviđa da starijem maloljetniku može da se izrekne nastroža kazna od pet godina.

Savić naglašava da je u Srbiji starosna granica za krivičnu odgovornost 14 godina, dok je u nekim državama ta granica 12, ili 10 godina, kao u Engleskoj.

U sklopu Poglavlja 23 u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, navodi Savić, pomenuto je da u Srbiji treba spustiti tu starosnu granicu, ali do toga nije došlo.

“U nekim državama i roditelji u ovakvim slučajevima mogu da odgovaraju za krivično djelo ubistvo, dok kod nas to zakon ne predviđa”, istakao je Savić.

On je dodao da se u nekim državama u SAD maloljetnicima može izreći smrtna kazna, a njihovi roditelji mogu odgovarati za krivčno djelo ubistvo.

Roditelji djeteta koje je počinilo ovaj zločin mogu odgovarati za krivično djelo zapostavljanje i nestaranje o djetetu, za koje je zaprećena kazna zatvora do tri godine, a mogu i parnično odgovarati po tužbama roditelja ranjene djece.

Takođe, roditelji ranjene i ubijene djece će moći, pored roditelja osumnjičenog, da tuže i školu i osiguranje ukoliko su djeca bila osigurana, piše Telegraf.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh