Region

Prvi susret glavnih pregovarača Kosova i Srbije nakon dogovora u Ohridu

Glavni pregovarač Kosova Besnik Bislimi (Bisljimi) i glavni pregovarač Srbije Petar Petković sastaju se u utorak u Briselu kako bi formalno otpočeli raspravu o primeni dogovora o putu ka normalizaciji odnosa dveju zemalja.

Zastave Srbije i Kosova - Twitter

Radi se o prvom susretu glavnih pregovarača nakon dogovora koji su postigli predsednik Srbije Aleksandra Vučić i premijer Kosova, Albin (Aljbin) Kurti.

Lideri Kosova i Srbije su se u Briselu 27. februara usaglasili o dogovoru o putu ka normalizaciji odnosa, a 18. marta u Ohridu postigli saglasnost o aneksu koji se odnosi na primenu dogovora.

Susret Šolea i Lajčaka
Specijalni savetnik američkog Stejt departmenta Derek Chollet (Derek Šole) se u Briselu sastao sa specijalnim predstavnikom Evropske uije (EU) za dijalog, Mirolsavom Lajčakom.

Kako je Chollet objavio na njegovom Twitter nalogu, njih dvojica su razgovarali o američkoj snažnoj podršci dijalogu koji vodi EU između Kosova i Srbije i zajedničkoj posvećenosti podršci putu Zapadnog Balkana ka integraciji u EU.

Enjoyed speaking with EU Special Representative @MiroslavLajcak about our strong support for the EU-led dialogue between Kosovo and Serbia and shared commitment to supporting the Western Balkans’ path toward EU integration. pic.twitter.com/JXUTbXUILp

— Derek Chollet (@CounselorDOS) April 4, 2023
Do ovog susreta je došlo na marginama sastanka glavnih pregovarača Kosova i Srbije.

Miroslav Lajčak se ujutro odvojeno sastao sa glavnim kosovskim pregovaračem Besnikom Bislimijem (Bisljimi) a u toku popodneva i sa srpskim glavnim pregovaračem Petrom Petkovićem.

Today, I’m hosting a Dialogue meeting on the level of the Chief negotiators in Brussels to discuss the implementation of the Agreement on the Path to Normalisation and urgent current issues. pic.twitter.com/U9aflJ1PCm

— Miroslav Lajčák (@MiroslavLajcak) April 4, 2023
Očekuje se da kasnije popodne dođe do zajedničkog susreta pregovarača iz Beograda i Prištine uz posredstvo evropskog predstavnika za dijalog, Lajčaka.

Zvaničnici Evropske unije smatraju da je reč o važnom sastanku, budući da se od strana očekuje da raspravljaju isključivo o primeni svega što je dogovoreno na najvišem političkom nivou.

Peter Stano, portparol Evropske unije, je dan uoči održavanja sastanka poručio da je EU “jasna i nepokolebljiva u vršenju pritiska na obe strane da počnu sa ozbiljnom implementacijom”.

Bisljimi i Petković dolaze u Brisel na poziv specijalnog predstavnika EU za dijalog, Miroslava Lajčaka.

Očekuje se da susret traje celi dan.

Lajčak je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) 21. marta potvrdio da je logično da se nakon dogovora lidera prvo sastanu glavni pregovarači i stručnjaci.

Naglasio je da će se naredni susret lidera organizovati “kad god bude potrebe za sastankom na visokom nivou”.

Tenzije na severu Kosova
Policija Kosova je uhapsila u subotu pripadnika srpske zajednice u Severnoj Mitrovici zbog sumnje da je učestvovao u paljenju automobila sa RKS tablicama u Zubinom Potoku.

KM registarske oznake izdaju organi Srbije a Kosovo smatra nelegalnim pa je prošle godine započet proces preregistracije u kosovskom sistemu.

Pitanje registarskih oznaka je u toku druge polovine 2022. godine podizalo tenzije na terenu – podizane su barikade od strane lokalnog stanovništva na severu, dok su zaposleni u Policiji, pravosuđu i lokalnim samoupravama u novembru podneli ostavke.

Ambasadori SAD i Nemačke osudili su paljenje automobila na severu Kosova.

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli o registarskim tablicama u novembru prošle godine nema krajnji rok niti datum isticanja, potvrdio je Stano, a među temama, koje će biti predmet rasprave u ovom ili jednim od budućih susreta, bi trebalo da se nađe i pitanje registarskih tablica.

Dogovor koji su postigli lideri predviđa i da obe strane priznaju nacionalne simbole uključujući i registarske tablice, prenosi RSE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh