Region

Panika na Jadranu: Njihov posao niko ne želi raditi, cijena satnice vrtoglavo raste! Evo koliko se plaća…

Društvene mreže zatrpane su brojnim oglasima, ali i komentarima

Turistička je sezona pred vratima, a s njenim dolaskom raste i potražnja za radnicima. Niko ne želi čistiti apartmane niti za 10 eura po satu, piše Dnevnik hr.

Krpe, sredstva za čišćenje i usisisivač bez vještine i znanja malo vrijede, a oni koji time najbolje rukuju traže više novca nego ikad dosad.

– Kreće se od posteljine, pa smeće, ide se u kupaonu i kad imate puno posla, treba vam brzine i vremena. Uz to treba i truda, čovjek se uznoji – rekla je Jolanda Krmpotić, dugogodišnja sobarica u hotelu.

Ključ je to čiste sobe, a spremačice su neizostavan dio svakog ugostiteljskog objekta.

– Bez sobarice, kuharice i konobara hotel ne može funkcionirati. Bez mene može, ali bez sobarice ne. Vi radniku trebate dati sve ono što svaki čovjek zaslužuje – ugodnu plaću, ugodno radno mjesto, dobru atmosferu – jasan je bio Domagoj Grgić, direktor hotela.

Društvene mreže zatrpane su brojnim oglasima, ali i komentarima.

“Tražim čistačicu za sobe u Splitu. Šest soba, radi se od 10 sati svaki dan. Četiri do pet sati rada, plaća 5000 do 6000 kuna u eurima”, samo je jedan od njih, a takvi oglasi nerijetko pokrenu žustre rasprave u komentarima.

“U Labinu i Rapcu 100 kuna jedan sat pa ti vidi računicu”, poručuje jedan korisnik. “Je li vas sram ponuditi takvu plaću za toliki posao?” dodaje drugi.

Da je posao još uvijek degradiran, govori Ivana Klobučarić, vlasnica obrta za čišćenje. Radnike se teško nađe. Svi bi, kaže, radili na crno. Ima dvije zaposlenice, čiste od ureda, zgrada do igraonica, ali apartmane više ne.

– Svi misle da znaju čistiti, no nije to baš tako. Uhvatiš se ukoštac kad moraš u četiri apartmana u tri do četiri sata očistiti svaku šalicu, vilicu, žlicu. Nema, sve mora biti besprijekorno i onda shvatiš, koliko je meni ženskica reklo – ja ne mogu, ja sam umorna, ja sam na rubu živaca – poručuje Klobučarić.

Posao spremačice je među deset najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh