Region

Liječnici o dječaku kojem je petarda raznijela šaku: “Ovo je zbog nemara”

Devetogodišnjem dječaku kojem je eksplodirala petarda u ruci, zbog čega je ostao bez svih prstiju osim palca, liječnici u operacijskoj sali pokušavaju spasiti šaku, a KBC Zagreb o tome je održao presicu.

Molimo vas da proširite upozorenje. To se nažalost događa svaki Božić. Nama je stradalo dijete. Moglo je i umrijeti i teško je ozlijeđeno. Pazite što imate po ladicama. Treba prenijeti narodu i svim građanima da paze što im djeca rade”, kazao je primarijus Milivoj Novak.

“Dijete će ostati invalid”
“Mi koji se bavimo ozlijeđenom djecom i koji imamo iskustva dugi niz godina, teško smo primili ovog dječaka. On će ostati trajni invalid i došao je životno ugrožen zbog nemara. Radi se o ozljedi šake s nemogućim rekonstrukcijama. Čini se da je riječ o sredstvu kakvo se ne koristi s djecom i djeca ga ne koriste. Dijete je bilo ugroženo i s respiratorne strane. Ostat će sigurno više dana u jedinici intenzivnog liječenja, a ovo što sam kao kirurg radio, sad smo rekonstruirali koštane defekte. Da vidite te slike, izgubili biste volju za ručkom.

O čemu je riječ, nije naša stvar, policija to istražuje. Ovo što smo dosad napravili nije dovoljno. I dalje će izgledati ružno”, govori prof. Anko Antabak, kirurg koji je operirao dječaka. “Operacija je trajala dvaput po pet sati i još nije gotova, još uvijek traje”, dodao je Antabak.

“Dijete je sinoć primljeno na intenzivnu. Ono je tijekom noći uz napore medicinskog osoblja ostalo stabilno. Jutros je na operaciji s kirurzima. Čekamo poziv kada će se vratiti na naš odjel. Očekujemo da će se njegovo opće stanje poboljšati”, rekao je liječnik Filip Lukić.

“Moramo biti sretni da je dijete živo”
“Mi sada moramo biti sretni da je dijete živo. Njemu je bio ugrožen dišni put zbog dima i plamena”, dodao je primarijus Novak.

“Ne znamo što se točno dogodilo i kakva je to bila petarda”, rekao je Antabak dodavši da je na policiji da otkrije o kojoj je eksplozivnoj napravi bila riječ. “Prenesite ljudima da je preglupo ovo što se događa”, zaključio je Novak.

“Obavijeni smo tugom, iako imamo iskustva s ozlijeđenom djecom”, rekao je Antabak te poručio da bi, u dogovoru s pravobraniteljicom, djeci školske dobi trebalo pokazati “grozne slike ozlijeđene djece”.

Dječaku su amputirani prsti šake, a ozljeda ima čak i po licu. Nakon svih operacija i dalje će biti ružno vidjeti ozljede jer su neki dijelovi tijela nepovratno izgubljeni i oni se nisu mogli rekonstruirati. “Ono što je bilo moguće za spasiti, to smo za sada spasili”, rekao je Antabak.

Beroš: Uzmimo ovo u obzir i ponašajmo se odgovorno
Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je teško ozljeđivanje devetogodišnjeg dječaka i upozorio na opasnost od upotrebe pirotehničkih sredstava, eksplozivnih naprava i petardi jer mogu uzrokovati teško tjelesno oštećenje i invaliditet do kraja života.

“Uzmimo ovu napomenu u obzir i ponašajmo se odgovorno”, poručio je ministar te zaželio dobro zdravlje svima u idućoj godin,piše Index

Policija: Istražujemo okolnosti slučaja
Oglasila se i zagrebačka policija koja navodi da je u srijedu, 21. prosinca, oko 19 sati na području Maksimira najvjerojatnije uporabom pirotehničkog sredstva teško ozlijeđeno dijete koje su roditelji dovezli u KBC Zagreb, gdje mu je pružena liječnička pomoć.

U tijeku je prikupljanje svih relevantnih činjenica o okolnostima ovog teškog ozljeđivanja djeteta osnovnoškolske dobi, navodi PUZ.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh