Region

Preminula baka iz Hrvatske koja je sa 95 godina bila model za Vogue

Baka Luce Đuratović iz Vitaljine u Hrvatskoj, koja je ovog ljeta bila lice iz modnog časopisa Vogue zahvaljujući Adamu Spenseru Jangu koji je ovjekovječio njen portret, je preminula, piše Dubrovački dnevnik.

Baka Luce Đuratović - instagram

“Ovo ljeto divili smo se našoj dobroj i divnoj teti Luci iz Vitajne kojoj se zadivio i poznati Vogue. Konavosku robu nosila je i ponosila se njome svaki dan. Na žalost danas nas je napustila naša bijela vila i blago pošla Gospodinu u 95. godini. Počivaj u miru draga tete Luce, a tvome Luki i tvojoj Stani i svima tvojima naša iskrena sućut. Laka ti konavoska zemlja kojoj si bila vjerna cijeli svoj život”, osvanulo je i u Facebook grupi Zavazda Konavle, prenosi Index.hr.

Podsjećamo, Adam Spencer Jang ju je upoznao u Konavlima i ovjekovječio kako izgleda u narodnoj nošnji koju je uvijek nosila.

FOTOGRAFIJU POGLEDAJTE OVDJE.

“Upoznao sam Luce u njenom selu blizu granice Hrvatske i Crne Gore, u selu Vitaljina. Bila je u svojim devedesetima i još uvijek u žalosti zbog smrti svog supruga, koji je umro prije nekoliko godina. Jedna je od rijetkih mještanki koje još uvijek nose konavosku nošnju… Nije govorila ni riječ engleskog, ali me je dočekala raširenih ruku. Moja sestrična Kim Batigan bila je prevodilac i rekla mi je da je baka samo jednom u životu napustila selo – kad su Italijani došli za vrijeme rata. Opisala je kako je izdržala težak život, ali je brzo potvrdila da je bio srećan”, rekao je ranije Jang.

“Rekla mi je da je tajna sreće da budete zahvalni za ono što imate, da budete zahvalni Bogu i da ništa ne uzimate zdravo za gotovo. Odlučio sam snimiti njen portret u njenom vrtu pokraj stabla masline – to se jako svidjelo Luce. Navodno je maslina jedno od najomiljenijih i najsvetijih stabala te simbol mira i prijateljstva. Zatim je opisala kako je za nju lično ovo stablo predstavljalo porodicu i snagu”, dodao je on.

 


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh