Region

Balkanski narkobos pao u Švicarskoj, sa njim i dvoje državljana BiH. Policiju zbunili govoreći “šatrovački”

Balkanski narkobos Michael Doković iz Srbije uhapšen je u julu 2019. godine u Baselu, u podzemnoj garaži sa 603 kilograma kokaina.

Michael Doković - raport.ba

Ipak, onda se ispostavilo da Michael Doković nije Majkl Doković, a ni Srbin, piše Raport.

Jedino je stvarno bilo 603 kilograma kokaina. Priča o njemu je zanimljivija od svakog filma.

Nekoliko policija, Europol i američka agencija DEA više od godinu vodile su tajnu operaciju „Familija“.
Banda koristila mlaznjake za transport kokaina

Meti operacija je, kako su opisali, „međunarodna banda krijumčara droge“. Banda je koristila privatne mlaznjake za transport kokaina. Istraga se vodila na tri kontinenta: Evropi, Aziji i Južnoj Americi.

Skoro sve kockice su bile složene, ali nedostajala je ona ključna: hvatanje krijumčara na delu.

Istražitelji su raspolagali sa dosta podataka. Znali su da krijumčari koriste privatne mlaznjake, jer putnici i teret iz takvih letjelica ne prolazi tako rigoroznu kontrolu na aerodromima. Niko ne očekuje da će neko na taj način švercovati drogu.

Drogu krijumčarili avionom

To je znao i Doković, koji se specijalizovao za tu vrstu šverca i razradio ga do tančina. Čak je imao i stjuardesu i putnike. Sve je izgledalo kao običan let dobrostojećih putnika. Međutim, u koferima umjesto garderobe bila je droga.

Policajci su sumnjali da je u pitanju balkanska mafija, piše Nova.

Nikako nisu mogli da potpuno razumiju jezik

Kao glavna figura označen je izvjesni Majkl Doković, Srbin star oko 60 godina. Policije i agencije su ga prisluškivale.

Međutim, nikako nisu mogli da potpuno razumiju taj jezik. Opisali su ga kao neki čudni srpski jezik, koji njihovi prevodioci nisu mogli da razumiju i dešifruju.

Onda su se za pomoć obratili srbijanskoj policiji i poslali su snimke.

“Naši policajci su odmah shvatili koja je to šifra koju švicarska policija i njihovi prevodioci nisu uspjeli da razbiju. U pitanju je bio „šatrovački“ koji razumije skoro svako dijete u Beogradu, kada se mijenja mjesto slogovima. Tada je počela grozničava trka sa vremenom“, rekao je svojevremeno jedan izvor iz MUP-a Srbije.

Bilo je tu ekavice, jekavice i ijekavice. Bilo je očigledno da su u šverc kokaina umiješani skoro svi narodi sa prostora bivše Jugoslavije. Kao i mnogo puta prije i poslije, kada je organizovani krminal u pitanju, nema ni granica ni predrasuda.

Onda su srbijanski policajci došli do ključnog podatka. Kada i gdje će stići kokain i gdje će se obaviti primopredaja: Basel, Švicarska.

Klopka je postavljena

Klopka je postavljena. Kada je policija izvršila prepad u jednoj podzemnoj garaži u Baselu, ulov je bio i bogatiji nego što su očekivali.

Desilo se ono što se obično ne dešava. Primopredaju je lično nadgledao i narko-bos Doković.

U pitanju je čovjek, kako je policija čula u razgovoru, koji je najmanje 20 puta organizovao avionske šverc ture. Poslovao je sa stotinama kilograma kokaina. Sa njim su uhapšeni i njegovi pajtosi. Pilot aviona češki državljanin Aleš Sokolik i Hrvat Silvijo Beljević.

Zaplijenjen i novac

Policija je osim kokaina zaplijenila i deset luksuznih satova, devet mobilnih telefona, četiri pištolja od kojih je jedan imao prigušivač. Ali, tu nije bio kraj akcije.

Ispostavilo se da Majkl Doković, kako se predstavlja, ima državljanstvo Srbije. Međutim, rođen je u Podgorici, kao Iljmija Frljučkić. Putovao je dosta po svijetu. Mijenjao je razna imena. Najviše mu se svidjelo Majkl Doković. Tako se nazvao u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tamo se čak oženio, na Floridi, kćerkom lokalnog policajca.

Balkanski narkobos: Bavi se svim vidovima kriminala

Ono što njegov punac nije znao je da se Majkl bavi svim vidovima kriminala. Od kompjuterskih prevara, preko prevara sa platnim karticama, do pljački i šverca drogom.

Kada je uhapšen u SAD, nagodio se da bude zaštićeni svjedok protiv albanske mafije. Vlasti te zemlje nisu imale mnogo koristi od njegovog svjedočenja. Na kraju su ga protjerali. Majkl je samo promijenio ime i nastavio sa starim zanatom.

A onda je počeo da se bavi švercom kokaina na veliko. Već je imao kontakte u Južnoj Americi, ali i u drugim delovima svijeta.

Drogom je snabdijevao i Evropu i Aziju. I u Hong Kongu zaplijenjeno je 425 kilograma „njegovog“ kokaina. Tada je uhapšeno četvoro osumnjičenih od kojih je jedan bio državljanin Srbije.

Majkl ili Iljmija, je oko sebe okupio ekipu iz cijele bivše Jugoslavije. Uhapšeno je ukupno 15 njegovih saradnika. Među njima i njegova devojka Nevenka Čuturić i njen brat Siniša, inače državljani Bosne i Hercegovine koji su boravili u Hrvatskoj.

Zadatak im je bio pranje novca

Njih je policija presrela kada su iz belgijskog Antverpena krenuli put Beograda. Zadatak im je bio pranje novca.

U automobilu im je pronađeno čak milion eura u gotovini. Majkl se komotno kretao na relaciji Beograd-Podgorica-Zagreb i svuda se tako i osjećao.

Samo u Hrvatskoj su mu zaplijenjene tri vile. Na kokainu koji je zaplijenjen u Baselu pronađen je karakterističan „pečat“. Zaštitni znak kojim dileri obilježavaju drogu. To je bio lik Tonija Montane iz filma „Lice sa ožiljkom“, u kome Al Pacino igra dilera droge.

Isti glumac proslavio se još jednom ulogom. Michaela Korleonea iz serijala „Kum“. Možda baš zato i Iljmija riješio da postane Majkl.

Inače, Doković je krajem 2019. godine izručen Hrvatskoj iz Švajcarske.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh